Informatie

Hoofdonderzoeker/aanvrager: Dr. ir. Henkjan Huisman
Mede-onderzoekers:
prof. dr. Martin Gotthard, dr. Maarten de Rooij, prof. dr. Jelle Barentsz, prof. dr. Bram van Ginneken

Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen. In Nederland krijgen jaarlijks meer dan 10.000 mannen de diagnose prostaatkanker en 2.600 mannen overlijden aan deze ziekte. Maar er is hoop. En die hoop is gevestigd op de technologische vooruitgang. Op kunstmatige intelligentie (AI). Door middel van enorme hoeveelheden data kunnen computers prostaatkanker eerder opsporen.

Het Radboudumc heeft een wereldwijd vooraanstaande positie in onderzoek naar prostaatkanker aan de hand van MRI, PET en CT-beelden die met elkaar worden gecombineerd. Dit onderzoek heeft al geleid tot het verminderen van onnodige behandelingen en een beter behandelplan.

Rijk aan informatie
Prostaat MRI en PET/CT-beelden zijn zeer rijk aan informatie en vergen schaarse medisch specialisten met een lange opleiding om deze beelden succesvol te beoordelen. We weten dat die beelden nog veel meer informatie over prostaatkanker bevatten die nog niet benut wordt. AI kan die informatie helpen ontsluiten en een geweldig hulpmiddel zijn voor een betere diagnose in een vroegtijdig stadium. Maar daar is onderzoek voor nodig.

Doorleren
Huisman: ‘Wij hebben inmiddels duizenden beelden verzameld en onderzocht welk AI-ontwerp het beste leert van de huidige prostaatbeelden en bijbehorende diagnostische rapporten. We merken nu ook dat internationale medisch specialisten het niet altijd met elkaar eens en/of met kunstmatige intelligentie zijn. Soms is klinische informatie foutief geïnterpreteerd en is AI op het verkeerde been gezet. Deze verkeerde interpretaties moeten dus zorgvuldig worden aangepast. Andere ‘fouten’ kunnen aanwijzingen zijn voor een nog onbekende subgroep van prostaatkankers of substructuren in de prostaat. Door het ontbreken van een centraal platform kunnen artsen, AI ontwikkelaars en wetenschappers niet effectief werken aan dit onderzoek.’

Platform voor onderzoek
Met een centraal onderzoeksplatform op het gebied van kunstmatige intelligentie kunnen artsen feedback blijven geven en kunnen onderzoekers nieuwe AI blijven testen en nieuwe inzichten genereren met als doel prostaatkanker nog eerder op te sporen, en nog beter te behandelen. Het Radboudumc kan met uw bijdrage dit AI onderzoeksplatform realiseren en blijven doorgaan met onderzoek.

U kunt financieel bijdragen aan dit onderzoek door een donatie te doen aan het Radboud Oncologie Fonds. Bij vermelding van code ROF1906 zal het geld ondergebracht worden bij het onderzoek naar kunstmatige intelligentie bij het opsporen van prostaatkanker