Baarmoederkanker
Onderzoek naar baarmoederkanker
Baarmoederkanker is een kwaadaardige afwijking van het slijmvlies van de baarmoeder. In Nederland krijgen ongeveer 2000 vrouwen per jaar baarmoederkanker. Het is daarmee de meest voorkomende kanker van de vrouwelijke geslachtsorganen. De kwaadaardige afwijking van het baarmoederslijmvlies kan in de spierwand van de baarmoeder groeien.
Ontstaan en risicofactoren
De oorzaak van baarmoederkanker is niet precies bekend. Wel is bekend dat vrouwelijke hormonen, zoals oestrogeen, een belangrijke rol spelen. Baarmoederkanker komt vooral voor op oudere leeftijd en bij vrouwen met overgewicht. Zelden wordt het vóór het veertigste levensjaar vastgesteld. Baarmoederkanker is meestal niet erfelijk. Wel bestaat er een erfelijke vorm van baarmoeder- en darmkanker: het Lynch-syndroom. Deze vorm van kanker is via erving overdraagbaar. Risicofactoren op baarmoederkanker zijn onder andere:
- langdurige extra aanmaak van oestrogenen door overgewicht
- langdurige toediening van oestrogenen zonder gebruik van progestagenen (zoals bij overgangsklachten)
- langdurige toediening van tamoxifen (tegen borstkanker)
- erfelijke factoren.
Benieuwd welke onderzoeken naar baarmoederkanker wij doen?
Binnen het Radboudumc wordt internationaal wetenschappelijk onderzoek verricht om de diagnostiek en zorg aan mensen met baarmoederkanker te verbeteren. Bekijk hier welke onderzoeken er op dit moment worden gedaan naar baarmoederkanker en welke onderzoeken geld nodig hebben om te kunnen starten.
Vragen over het steunen van onderzoek naar baarmoederkanker?
Overweeg je om onderzoek naar baarmoederkanker te steunen en heb je vragen? Laat het ons weten, zodat we samen naar de mogelijkheden kunnen kijken. Neem gerust contact op via 024-3668328 of via mail: info@radboudoncologiefonds.nl.