Nalatenschap

Nalaten

Nalatenschap

Het Radboud Oncologie Fonds in je testament

Eén op de zes onderzoeken van het Radboud Oncologie Fonds kan worden uitgevoerd dankzij nalatenschappen. Heb jij er weleens bij stilgestaan dat je ook na jouw dood van betekenis kunt zijn voor anderen? Maak het financieren van onderzoek naar kanker mogelijk. Met een gift in je testament, groot of klein, kunnen wij onderzoek naar kanker blijven ondersteunen. Meer geld betekent meer onderzoek. Meer onderzoek leidt tot betere manieren om kanker op te sporen, doeltreffender behandelingen en meer kwaliteit van leven met of na kanker.


“Het blijft bijzonder als wij horen dat het Radboud Oncologie Fonds in een testament is opgenomen. Dat waarderen wij enorm en maakt het mogelijk dat nog meer onderzoek naar kanker gefinancierd kan worden.”

Marieke Kokkeler, Manager bij het Radboud Oncologie Fonds


Nalaten met een erfenis of legaat

Je kunt op verschillende manieren nalaten. Bijvoorbeeld via een erfenis of legaat. Een erfenis is alles wat je achterlaat aan spullen en geld als je komt te overlijden. Zonder testament erven je familieleden volgens de regels van de wet. Een legaat is wanneer je in je testament specifiek bepaalt dat iemand iets speciaals krijgt, zoals een bepaald stuk bezit of een geldbedrag. Wil je nalaten, bedenk dan goed aan wie je wilt nalaten. Familie, vrienden en/of het onderzoek naar kanker.

Hoe werkt schenken en nalaten?

Een testament opstellen is afhankelijk van je persoonlijke wensen en situatie. Door je wensen vast te leggen in een testament houd je zelf in de hand hoe jouw erfenis wordt verdeeld. Je kunt bijvoorbeeld een vast geldbedrag nalaten of een percentage van je bezit toewijzen. Het regelen lijkt misschien ingewikkeld, maar dat valt mee. Een notaris kan je daarbij adviseren en begeleiden, en stelt het testament op basis van jouw wensen en mogelijkheden. Zo draag je zelfs na je dood bij aan ons gezamenlijk ideaal.

6 stappen in nalaten

Hier volgen de stappen om een erfenis of legaat dit te regelen:

 1. Denk wat je wilt nalaten en aan wie.
  Dit kunnen geldbedragen, bezittingen of zelfs specifieke voorwerpen zijn.
 2. Beslis of je wilt nalaten via een erfenis of legaat.
  Een erfenis omvat alles wat je nalaat, terwijl een legaat specifiek is, bijvoorbeeld een specifiek bezit of geldbedrag.
 3. Bedenk wie je wilt aanstellen als executeur van je nalatenschap.
  Deze persoon zal je wensen uitvoeren na je dood.
 4. Bespreek je wensen met een notaris.
  Zij kunnen je adviseren en helpen bij het opstellen van een testament dat rechtsgeldig is en jouw wensen respecteert. 
 5. Stel met de hulp van de notaris een testament op.
  Hierin leg je je wensen en beslissingen vast. Dit kan een vast geldbedrag zijn, een percentage van je bezittingen of specifieke zaken die je wilt nalaten.
 6. Onderteken het testament:
  Zodra het testament is opgesteld en je tevreden bent met de inhoud, onderteken je het document.

Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat je bezittingen worden verdeeld volgens jouw wensen na je overlijden.

Nalaten zonder erfbelasting 

Het Radboud Oncologie Fonds heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling). Dit betekent dat wij geen erfbelasting hoeven te betalen over inkomsten uit nalatenschappen. Een nalatenschap komt geheel ten goede aan de doelstellingen van het Radboud Oncologie Fonds.


Vragen over nalaten?

Overweeg je om ons op te nemen in je testament en heb je vragen? Laat het ons weten, zodat we samen naar de mogelijkheden kunnen kijken. We bespreken graag samen aan welke onderzoeksprojecten geschonken kan worden. Neem gerust contact op via 024-3668328 of via mail: info@radboudoncologiefonds.nl.

Onze onderzoeksgebieden

Prostaatkanker

Prostaatkanker onderzoek

Blaaskanker

Onze onderzoeken

Darmkanker

Darmkanker onderzoek

Maagkanker

Maagkanker

Meer onderzoeken

Help mee

Contact
Doneren
Header-prostaatkanker-DNA-als-leidraad