Resultaten onderzoeken

Radboud-Oncologie-Fonds-organisatie

Resultaten onderzoeken

Dit bereiken we met onderzoek

Om ervoor te zorgen dat niemand meer hoeft te overlijden aan kanker is er veel onderzoek nodig. Wetenschappers uit het Radboudumc leveren een bijdrage aan onze kennis over het behandelen, vertragen, stoppen en voorkomen van verschillende soorten kanker. Door de jaren heen heeft het Radboud Oncologie Fonds in prachtige projecten geïnvesteerd. Wetenschappers hebben de afgelopen jaren al veel bereikt.  

We delen graag de resultaten van dit onderzoek. Hieronder lees je de cijfers tot en met 2022.

Dankzij jouw steun bereiken we meer.

Bij het Radboud Oncologie Fonds zijn we enorm dankbaar voor alle donaties. Ons betrokken team zet zich dagelijks met hart en ziel in om meer onderzoek naar kanker mogelijk te maken. Het Radboud Oncologie Fonds staat voor high riskonderzoek. Dat zijn meestal wat kleinere en innovatieve onderzoeken. Hiermee proberen we doorbraken te forceren die kunnen dienen als springplank voor grootschalig onderzoek. Uiteraard worden alle onderzoeksvoorstellen uitgebreid gescreend door ons Scientific Review Board.

Wil je weten welke onderzoeken het Radboud Oncologie Fonds tot nu toe heeft gesteund met alle giften? Hieronder tref je een overzicht van de resultaten uit de verschillende onderzoeken en studies.

 

– Prostaatkanker –

Snellere diagnose prostaatkanker door kunstmatige intelligentie

Veel onderzoek richt zich op het verzamelen van grote hoeveelheden beelden die door computers zijn gemaakt. Nu al kunnen tumoren in de prostaat snel en nauwkeurig worden opgespoord door kunstmatige intelligentie (AI). Computers zijn nu al in staat om een meer nauwkeurige en snellere diagnose te stellen dan artsen. Dr. Henkjan Huisman ziet in het onderzoek naar kunstmatige intelligentie een belangrijke rol voor computers weggelegd bij het snel diagnosticeren van prostaatkanker.

– Alvleesklierkanker –

Het heterogene gedrag van alvleesklierkanker voorspellen met behulp van niet-invasieve PET / CT-beeldvorming

In zijn onderzoek naar alvleesklierkanker heeft dr. Erik Aarntzen met zijn team een manier gevonden om de bescherming van de tumor in de alvleesklier af te breken, waardoor chemotherapie en immuuntherapie mogelijk meer effect hebben op het bestrijden van de tumorcellen.

 

– Preventie van kanker –

Communicatietool met kankerpatiënten over leefstijl(verandering)

Onderzoek naar leefstijlverandering bij patiënten na een succesvolle kankerbehandeling en daarmee de kans op terugkeer van de ziekte te verminderen.

– Hoofd-halskanker –

Keuzehulp voor patiënten met hoofd-halskanker (deel 1)

Er is onderzoek gedaan door het team van prof. dr. Robert Takes naar de overlevingskans tussen patiënten die vaste controles krijgen en patiënten die zichzelf melden bij klachten. Omdat er na analyse geen verschil werd gevonden, is een keuzehulp ontwikkeld voor patiënten met hoofd-halskanker. Deze keuzehulp is bedoeld om te bepalen welke vorm van nazorg het beste past.

– Darmkanker –

Chromosoomafwijkingen bij erfelijke aanleg voor darmkanker

Slordige celdeling als aanwijzing voor een erfelijke aanleg voor darmkanker. Onderzoeksmedewerkster Lilian Vreede heeft zich beziggehouden met het optimaliseren van de methode om het erfelijk materiaal uit een enkele cel te kunnen isoleren en vermenigvuldigen. Met geavanceerde uitleestechnieken wordt van drie verschillende dikkedarmkanker cellijnen het hele genoom in kaart gebracht. Daarbij wordt gekeken of de ‘nette’ of ‘slordig’ gedeelde cellen herkent kunnen worden.

– Acute Lymfatische Leukemie (ALL) –

Gevoelige detectie bij kinderen met leukemie (ALL)

In dit onderzoek werd gekeken in welke mate de leukemiecellen zijn veranderd als de ziekte terugkeert, welke specifieke onderdelen van behandeling hier een effect op hebben, en hoe specifieke subpopulaties van leukemiecellen hierin een rol kunnen spelen.
Als conclusie blijkt dat afwijkingen in deze ‘slechte genen’ zijn helemaal niet zo schadelijk zijn als ze slechts in een deel van de leukemiecellen voorkomen. Een groep kinderen hoeft nu de belastende zwaardere behandeling niet te ondergaan.

 


Wil je meer weten?

Dit zijn enkele voorbeelden van resultaten die behaald zijn door bij te dragen aan het onderzoek naar kanker in het Radboudumc. Wil je meer weten? Wij vertellen je graag meer over onze resultaten en die van onze onderzoekers. Je kunt telefonisch contact met ons opnemen via (024) 36 68328.

 

Onze onderzoeksgebieden

Prostaatkanker

Prostaatkanker onderzoek

Blaaskanker

Onze onderzoeken

Darmkanker

Darmkanker onderzoek

Maagkanker

Maagkanker

Meer onderzoeken

Help mee

Contact
Doneren
Header-prostaatkanker-DNA-als-leidraad