Prostaatkanker onderzoeken

Prostaatkanker onderzoek

Prostaatkanker onderzoeken

Onderzoek naar prostaatkanker 

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. De prostaat is een klier ter grootte van een walnoot, die zich rondom de plasbuis bevindt, onder de blaas. De prostaat produceert vocht, dat tegelijkertijd met het sperma tijdens de zaadlozing naar buiten komt. Bij prostaatkanker is er sprake van ongeremde groei van de klierbuisjescellen van de prostaat.

Prostaatkanker ontwikkelt zich vaak langzaam en zonder symptomen. Als er wel klachten zijn, hebben die meestal te maken met plassen. Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 10.000 mensen te horen dat ze prostaatkanker hebben. Van hen is 88% vijf jaar na de diagnose nog in leven. Voor veel mannen is behandeling niet nodig, omdat ze bijvoorbeeld een goedaardige vorm van prostaatkanker hebben. Onderzoek naar opsporing en diagnostiek van prostaatkanker is daarom nodig om overbehandeling te voorkomen. Daarnaast is onderzoek naar betere behandelmethoden nodig, aangezien er ieder jaar ongeveer 2.500 mannen overlijden aan prostaatkanker.

Er is nog geen duidelijke oorzaak van prostaatkanker bekend. Leeftijd speelt een grote rol: hoe ouder, hoe groter de kans op prostaatkanker.

Benieuwd welke onderzoeken naar prostaatkanker wij doen?

Het Radboudumc doet onderzoek naar de diagnose, erfelijkheid en behandeling van prostaatkanker, met preventie en genezing als doel. Onderzoek naar prostaatkanker vindt plaats binnen de onderzoeksinstituten Radboud Institute for Molecular Life Sciences en het Radboud Institute for Health Sciences. Bekijk hier welke onderzoeken er op dit moment worden gedaan naar prostaatkanker en welke onderzoeken geld nodig hebben om te kunnen starten.

Vragen over het steunen van onderzoek naar prostaatkanker? 

Overweeg je om onderzoek naar prostaatkanker te steunen en heb je vragen? Laat het ons weten, zodat we samen naar de mogelijkheden kunnen kijken. Neem gerust contact op via 024-3668328 of via mail: info@radboudoncologiefonds.nl

Onze onderzoeksgebieden

Blaaskanker

Onze onderzoeken

Darmkanker

Darmkanker onderzoek

Maagkanker

Maagkanker

Borstkanker

Een hoopvolle behandeling

Borstkanker-scaled

Meer onderzoeken

Help mee

Contact
Doneren
Header-prostaatkanker-DNA-als-leidraad