Darmkanker onderzoeken

Darmkanker onderzoek

Darmkanker onderzoeken

Onderzoek naar darmkanker

Darmkanker kan voorkomen in het gehele darmkanaal: in de dunne darm, dikke darm en endeldarm. Meestal ontstaat darmkanker in de dikke darm of endeldarm (het laatste deel van de dikke darm). Darmkanker komt vooral voor bij personen boven de 50 jaar en de gemiddelde leeftijd is ongeveer 70 jaar. Jaarlijks wordt bij meer dan 15.000 personen in Nederland de diagnose darmkanker gesteld. De oorzaak van darmkanker is niet geheel duidelijk, maar er zijn wel een aantal factoren bekend die de kans op darmkanker verhogen:

  • De kans op darmkanker neemt toe met de leeftijd.
  • Poliepen aan de binnenkant van de darm kunnen kwaadaardig worden.
  • Een voorgeschiedenis van darmkanker verhoogt de kans op een nieuwe tumor.
  • Chronische darmontstekingen (colitis ulcerosa, ziekte van Crohn).
  • Overgewicht.
  • Voeding speelt ook een rol; een westers voedingspatroon met veel vlees en vet wordt geassocieerd met een verhoogd risico op het ontstaan van darmkanker.

Benieuwd welke onderzoeken naar darmkanker wij doen?

Binnen het Radboudumc wordt internationaal wetenschappelijk onderzoek verricht om de diagnostiek en zorg aan mensen met darmkanker te verbeteren. Bekijk hier welke onderzoeken er op dit moment worden gedaan naar darmkanker en welke onderzoeken geld nodig hebben om te kunnen starten.

Vragen over het steunen van onderzoek naar darmkanker?

Overweeg je om onderzoek naar darmkanker te steunen en heb je vragen? Laat het ons weten, zodat we samen naar de mogelijkheden kunnen kijken. Neem gerust contact op via 024-3668328 of via mail: info@radboudoncologiefonds.nl.

Onze onderzoeksgebieden

Prostaatkanker

Prostaatkanker onderzoek

Blaaskanker

Onze onderzoeken

Maagkanker

Maagkanker

Borstkanker

Een hoopvolle behandeling

Borstkanker-scaled

Meer onderzoeken

Help mee

Contact
Doneren
Header-prostaatkanker-DNA-als-leidraad