Zeldzame kanker onderzoeken
Onderzoek naar zeldzame kanker
Elke week krijgen 400 patiënten te horen dat ze een zeldzame vorm van kanker hebben. De kans dat zij na 5 jaar nog leven is gemiddeld 15% lager dan bij een veel voorkomende vorm van kanker. Mensen met zeldzame kanker hebben een slechtere overleving dan de meer frequent voorkomende tumoren, doordat er vaak een vertraging is in het stellen van de goede diagnose, er minder adequate therapieën voorhanden zijn, en er minder klinische studies worden opgezet. Voor deze groep patiënten is het belangrijk dat er expertisecentra zijn waar professionals met de juiste expertise samenwerken om de best mogelijke zorg te bieden. Landelijke en internationale samenwerking is essentieel om onderzoek naar zeldzame kanker mogelijk te maken.
Voorbeelden van zeldzame kanker zijn:
- Hoofd-, hals- en speekselklierkanker
- Schaamlipkanker (vulvakanker)
- Schildkliercarcinoom
- Sarcomen (tumoren van de weke delen of het bot)
- Hersentumoren
- Galgangkanker
Benieuwd welke onderzoeken naar zeldzame kanker wij doen?
Binnen het Radboudumc wordt internationaal wetenschappelijk onderzoek verricht om de diagnostiek en zorg aan mensen met zeldzame kanker te verbeteren. Bekijk hier welke onderzoeken er op dit moment worden gedaan naar zeldzame kanker en welke onderzoeken geld nodig hebben om te kunnen starten.
Vragen over het steunen van onderzoek naar zeldzame kanker?
Overweeg je om onderzoek naar zeldzame kanker te steunen en heb je vragen? Laat het ons weten, zodat we samen naar de mogelijkheden kunnen kijken. Neem gerust contact op via 024-3668328 of via mail: info@radboudoncologiefonds.nl.