Informatie

Hoofdonderzoeker

Dr. Angela van Tilborg, wetenschappelijk onderzoeker, Gynaecologische oncologie, Radboudumc

Co-onderzoeker

Dr. Joanne de Hullu, gynaecoloog, Radboudumc

 

Project

Schaamlipkanker is een zeldzame vorm van kanker. Het wordt ook wel vulvakanker of vulvacarcinoom genoemd, omdat het niet alleen op de schaamlippen, maar ook op andere delen van de vulva kan ontstaan. Er zijn verschillende afwijkingen van de vulva die nog geen kanker zijn, maar dit wel kunnen worden. Deze afwijkingen, ook wel voorstadia of premaligne genoemd, zijn in oorsprong niet kwaadaardig.

De kanker kan zich ontwikkelen uit Lichen Sclerosus (ook wel LS, een chronische huidaandoening van de geslachtsorganen) en differentiated Vulvaire Intrapetheliale Neoplasie (ook wel dVIN, een voorstadium van kanker). De prognose van een vulvacarcinoom is redelijk goed, maar vraagt wel uitgebreide operaties met veel impact op de psychosexuele beleving. Slechts een minderheid van alle patiënten met LS ontwikkelt waarschijnlijk via dVIN, een kwaadaardige tumor aan de uitwendige vrouwelijke geslachtsorganen. Tot nu toe weten we niet welke patiënten wel en welke geen vulvacarcinoom zullen ontwikkelen. Het herkennen van die patiënten met een verhoogd risico is dus nog niet mogelijk. Wel weten we dat het ontstaan van kanker vaak gepaard gaat met een ontstekingachtige reactie in het omliggende weefsel.

We willen de genetische en immunologische karakteristieken van de afwijkingen bepalen met behulp van DNA micro chips en fluorescentiemicroscopie om zo eerder te voorspellen welke patiënten een verhoogd risico hebben om een vulvacarcinoom te ontwikkelen. Juist deze patiënten vragen een intensief controleschema om het ontstaan van een vulvacarcinoom te voorkómen.

Uw steun

Met uw hulp maakt u het mogelijk om de diagnostiek en prognose van patiënten met voorstadia van het vulvacarcinoom te verbeteren. Idealiter kunnen we juist die vrouwen met Lichen Sclerosus (LS) onderscheiden die echt een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van differentiated Vulvaire Intrapetheliale Neoplasie (dVIN) en een vulvacarcinoom.