Informatie

Onderzoeker:
Dr. Versleijen-Jonkers

Het angiosarcoom (AS) is een zeldzame en zeer agressieve tumor die ontstaat in de cellen van bloedvaten of lymfevaten,  die over het algemeen oudere patiënten treft. Ondanks alle therapeutische inspanningen blijft de prognose van AS patiënten slecht. Slechts minder dan 30% van de patiënten overleeft vijf jaar na behandeling.

Vooruitgang in de ontwikkeling van nieuwe therapeutische mogelijkheden is zeer moeizaam vanwege de zeldzaamheid van de tumor, de verschillende oorzaken en het ontstaan van angiosarcoom en het gebrek aan bruikbaar materiaal voor laboratoriumonderzoek door de zeldzaamheid van deze ziekte.

De sarcomen research groep van het Radboudumc doet onderzoek naar nieuwe behandelingen van sarcomen. Met het subsidiegeld van HDKT zal verder onderzoek in het laboratorium worden gedaan naar voorspellende markers voor de reactie op chemotherapie en het identificeren van nieuwe aangrijpingspunten voor de behandeling van angiosarcomen. Het onderzoek leidt tot beter inzicht in de redenen voor de groei van het sarcoom en het ontwikkelen van weerstand tegen chemotherapie.

Dr. Versleijen-Jonkers: “Ons onderzoek biedt kansen om in plaats van algemene chemotherapie, doelgerichte therapie in te zetten. Dit is een therapie gericht op specifieke kenmerken in of op de kankercel en omgeving of immunotherapie. Helaas profiteren patiënten met zeldzame tumoren meestal als laatste van dit soort ontwikkelingen, omdat het meeste onderzoek naar de veelvoorkomende kankersoorten wordt gedaan. Dat geldt tot dusverre ook voor patiënten met het angiosarcoom. ”