Informatie

Atypische kraakbeentumoren zijn tumoren die zich bevinden in de lange botten van de armen en benen geven vrijwel nooit klachten, maar er blijft een kleine kans dat ze toch kwaadaardig worden. Ze worden vaak per toeval op een röntgenfoto of een MRI-scan gevonden en men kan niet precies zeggen hoe vaak het voorkomt. Maar we weten dat als er bijvoorbeeld bij 100 mensen een röntgenfoto van de knie gemaakt wordt er bij ongeveer 3 mensen zo’n tumor gevonden wordt. Onderzoek naar kanker gaat vaak over behandelen en de ontwikkeling van nieuwe therapieën, maar wat als we het gaan hebben over minder behandelen en minder vaak naar het ziekenhuis voor een controle?

Geen operatie meer
Chondrosarcomen zijn een relatief zeldzame vorm van kanker waarbij kraakbeen weefsel groeit in het bot. Een aanzienlijk deel hiervan toont geen kwaadaardige eigenschappen op de scans en worden atypische kraakbeen tumoren genoemd. Sinds een aantal jaren worden in Nederland deze atypische kraakbeen tumoren in de armen en benen bij voorkeur niet meer operatief verwijderd.

Controle (on)nodig?
Ondanks een vermindering in operaties is het nog steeds noodzakelijk om met regelmaat op controle te komen bij de orthopedisch oncoloog, dit noemen we conservatief behandelen. Dit omdat er nog steeds de kans bestaat op kwaadaardige groei/verandering van de tumor. Een deel van deze bezoeken is waarschijnlijk onnodig en zijn daarmee een overbodige belasting op de patiënt en het zorgsysteem.

Veilig en verantwoord 
In het RadboudUMC, tezamen met de andere expertisecentra voor chondrosarcomen in Nederland, zijn we op internationaal niveau pioniers in het conservatief behandelen van deze groep patiënten. Daardoor beschikken we over unieke patiëntendata die meer vragen rond het opvolgen van deze chondrosarcomen kunnen beantwoorden.

Zinvolle zorg
We willen het aantal verwijzingen naar de expertise centra en het controles met MRI scans verminderen op een veilige en verantwoorde manier. Met behulp van onze patiënten data kunnen we bepalen welke controle frequentie veilig is, zodat we een eventuele kwaadaardige verandering tijdig ontdekken maar patiënten niet onnodig vaak naar het ziekenhuis laten komen. Met andere woorden onnodige behandelingen vermijden en de zorg meer zinvol toepassen.

“Dat scheelt veel onnodige ziekenhuisbezoeken en voorkomt onnodige stress. Maar nog belangrijker voor onze patiënten: We bieden alleen zorg die écht waarde toevoegt voor patiënten”

Toekomstmuziek
Naast het reduceren van onnodige controle afspraken door middel van de analyses in dit project kan met behulp van de verzamelde data in de toekomst ook het natuurlijke beloop van deze tumoren door middel van kunstmatige intelligentie voorspeld worden.

Hoofdonderzoeker
Ingrid van der Geest, MD, PhD; Orthopedisch oncologisch chirurg

Medeonderzoekers 
Bart Schreuder, MD, PhD; Professor orthopedische oncologie
Edwin Dierselhuis, MD, PhD; Orthopedisch oncologisch chirurg
Jacky de Rooy, MD; Musculoskeletaal radioloog, specialist in musculoskeletale oncologie

Remco Doodkorte, PhD; Postdoctoraal orthopedisch onderzoeker

Wij willen minder zorg en minder zorgen. Helpt u mee dit onderzoek te realiseren?
Dat kan!
Klik op de ‘Doneer nu’-knop.
In actie komen voor dit onderzoek kan natuurlijk ook. Klik dan op ‘Start actie’.

Wilt u liever uw donatie overmaken via ons rekeningnummer?
Dat kan via NL34RABO 033 00 00 039 o.v.v. ROF2213