Je zoon op 27-jarige leeftijd verliezen aan kanker: dat zouden ouders nooit moeten meemaken. Toch overkwam het Sjuul en Desiree de Vries: zij verloren hun zoon Gijs aan uitgezaaide huidkanker. Maar Desiree wil positief in het leven blijven staan en liep de Camino Portugues naar Santiago de Compostela: “Je kunt jezelf beter niet laten leiden door een negatieve gedachtenspiraal!”

Gijs, de oudste van de drie kinderen uit het gezin, had op jonge leeftijd al een bruin streepje onder de nagel van zijn rechterpink. Het gezin ging ervan uit dat hij op de middelbare school ooit ‘klem’ had gezeten en dat het een ‘blauwe plek’ was. Desiree: “Het viel meerdere mensen op en Gijs werd geadviseerd om dit toch eens door de huisarts na te laten kijken. Gijs had er niet zo’n last van en ging daarom niet naar de huisarts.”

Toch naar de huisarts
Dat veranderde toen Gijs voor iets anders naar de huisarts ging en toch even het plekje onder de nagel van zijn pink liet controleren. De huisarts vertrouwde het niet. Desiree: “Gijs werd na zijn huisartsbezoek doorgestuurd naar het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven. Daar zagen ze dat het plekje een melanoom was: huidkanker. Gijs werd in november 2015 meteen doorverwezen naar het Radboudumc in verband met het specialisme daar.”

Snel bergafwaarts
Hoewel Gijs in het Radboudumc goed behandeld werd, ging het snel achteruit met zijn gezondheid. “De pink van Gijs werd uiteindelijk geamputeerd en daarna bleek dat de melanoom verspreid was over het hele lichaam. Artsen hebben 3 aangetaste lymfeklieren uit zijn onderarm gehaald. Er volgden target- en immuuntherapie, echter bleken deze begin 2018 niet meer aan te slaan: de kanker was uitgezaaid in de organen, ruggenwervel, spieren, heupen en bot. Begin april 2018 kreeg Gijs te horen dat hij uitbehandeld was. De prognose was 2, hooguit 3 maanden. Niet lang daarna koos hij voor euthanasie.”

Liefde en positiviteit
Liefde ontbrak niet in Gijs zijn leven. De laatste wens van zijn vriendin was om nog te trouwen. Desiree: “ ’s Ochtends, op de dag van zijn overlijden, trouwde Gijs met zijn Wendy. Aan het einde van de middag blies Gijs zijn laatste adem uit.”

Aan het verdriet en gemis van haar zoon heeft Desiree een positieve draai gegeven. “Een vriendin vroeg of ik samen met haar in 2019 de Camino Portugues naar Santiago de Compostela wilde lopen. Omdat Gijs is behandeld in het Radboudumc, wilde ik iets terugdoen en heb toen besloten de wandeltocht gesponsord te lopen onder de naam ‘Team Gijs’. De wandeltocht was heel fijn: ik hoefde even helemaal niets. Ik raad het iedereen aan”.

Desiree heeft met haar wandeltocht €3.010 opgehaald voor onderzoek naar kanker in het Radboudumc en zet haar actie in 2020 voort. Houd hiervoor de actiepagina in de gaten en volg Team Gijs op Facebook.