Prostaatkanker; doorbraken in behandeling uitgezaaide prostaatkanker dankzij data

Prostaatkanker data

Prostaatkanker; doorbraken in behandeling uitgezaaide prostaatkanker dankzij data

Prostaatkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker bij mannen. Elk jaar krijgen in Nederland meer dan 13.000 mannen de diagnose prostaatkanker. De ziekte komt vooral voor bij mannen boven de 65 jaar, maar ook jongere mannen kunnen prostaatkanker ontwikkelen. Dankzij verbeterde behandelingen en onderzoeken is de kans om langer te leven met deze vorm van kanker toegenomen. Desondanks is er nog veel ruimte voor verbetering. We willen achterhalen welke behandeling het beste werkt voor welke patiënt en kunnen voorspellen welke therapie het meest effectief is. Hiervoor willen we alle beschikbare data benutten!

Help de behandeling van prostaatkanker te verbeteren

Dit project is van groot belang voor mannen die lijden aan uitgezaaide, castratieresistente prostaatkanker.Castratieresistente prostaatkanker (CRPC) is een vorm van prostaatkanker die zich voornamelijk ontwikkelt tijdens de behandeling van uitzaaiingen. In dit stadium van de ziekte reageert de prostaatkanker niet meer op de gebruikelijke hormoonbehandeling. Het PSA-niveau stijgt dan opnieuw. Het richt zich op het ontwikkelen van behandelingen die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van iedere patiënt. Door genetische informatie van zo’n 1.000 patiënten te combineren met klinische gegevens, kunnen we beter begrijpen welke behandelingen het beste werken. Dit helpt om behandelplannen op maat te maken, zodat patiënten niet alleen langer leven, maar ook in betere conditie blijven.

Wat houdt dit project in?

Door genetische gegevens van kankercellen te koppelen aan medische informatie, willen we ontdekken welke behandelingen het meeste effect hebben bij verschillende patiënten. Dit maakt het mogelijk om behandelingen persoonlijker en effectiever te maken, met minder bijwerkingen. Zo kunnen patiënten langer en beter leven.

cBioPortal: Een slimme manier data te combineren

We maken gebruik van een speciaal platform, cBioPortal, waarmee artsen en onderzoekers eenvoudig toegang krijgen tot belangrijke genetische en medische informatie. Dit platform helpt om snel verbanden te vinden tussen bepaalde genetische afwijkingen en de beste behandelingsopties. Het wordt opgezet binnen Health-RI, een landelijk netwerk, zodat alle gegevens veilig zijn en altijd toegankelijk voor de juiste medische teams.

Samenwerken voor meer doorbraken

Dit project is niet alleen een samenwerking tussen artsen, maar ook tussen wetenschappers binnen het Radboudumc. Door krachten te bundelen met afdelingen zoals Urologie, Pathologie, Kunstmatige Intelligentie, Genetica en Farmacologie, kunnen we samen sneller nieuwe inzichten en behandelingen ontdekken.

Waarom hebben we uw hulp nodig?

Om dit project verder te ontwikkelen, hebben we financiële steun nodig. Met de juiste middelen kunnen we nieuwe onderzoekers aanstellen en het cBioPortal-platform opzetten. Deze onderzoekers zullen zich richten op het analyseren van de gegevens, het ontwikkelen van voorspellende modellen en het vinden van nieuwe behandelopties.

Doneer nu en help mee aan de doorbraak in prostaatkankerzorg!


Niven Mehra
Hoofdonderzoeker

Dr. N. Mehra

Medeaanvragers

Dr. P.H.J. Slootbeek
Dr. V. Luna Velez
Drs. S. Bervoets

Help je mee?
Met jouw donatie kunnen we belangrijke nieuwe inzichten opdoen die de behandeling van prostaatkanker kunnen verbeteren. Jouw steun maakt het mogelijk om behandelingen beter af te stemmen op de persoonlijke situatie van iedere patiënt, en biedt hen een kans op een betere toekomst.

Via de knop 'Doneren' kan je een donatie overmaken. Wil je liever een donatie overmaken via ons rekeningnummer? Dat kan via NL34RABO 033 00 00 039 o.v.v. ROF2419.

In actie komen voor het onderzoek van dr. Niven Mehra? Dat kan ook

Onze onderzoeksgebieden

Resultaten onderzoeken

Longkanker

Longkanker en poepbacterie

Prostaatkanker

Prostaatkanker onderzoek

Blaaskanker

Onze onderzoeken

Meer onderzoeken

Help mee

Contact
Doneren
Header-prostaatkanker-DNA-als-leidraad