Maagkanker: maagverwijdering voorkomen door surveillance

Maagkanker

Maagkanker: maagverwijdering voorkomen door surveillance

Verhoogd risico op maagkanker: het CDH1-gen

Sommige mensen hebben een verhoogd risico op maagkanker door een fout in het CDH1-gen. Dit gen kan ervoor zorgen dat je een erfelijke vorm van maagkanker ontwikkelt, bekend als diffuus type maagkanker (DGC). Jongvolwassenen die drager zijn van dit gen krijgen vaak het advies om uit voorzorg hun maag te laten verwijderen. Dit heeft ingrijpende gevolgen, zoals extreem gewichtsverlies, flauwvallen, levenslange dieetbeperkingen, moeite met het opnemen van voedingsstoffen zoals ijzer en B12, en het niet goed werken van medicijnen zoals bijvoorbeeld de anticonceptiepil. Deze problemen kunnen ook mentale en sociale klachten veroorzaken. Het is daarom belangrijk om te onderzoeken welke patiënten echt een maagverwijdering nodig hebben en welke patiënten beter geholpen zijn met regelmatige controles.

Stel je voor...

Je bent begin twintig, vol energie en klaar om de wereld te veroveren. Dan verlies je een familielid aan maagkanker, en blijkt dat het een erfelijke vorm is door een fout in het CDH1-gen. Plotseling hoor je dat je een enorm hoog risico hebt op maagkanker en dat je preventief je maag moet laten verwijderen. Dit verandert je leven compleet, zowel fysiek als mentaal. Toekomstplannen, werk, gezin, sociale activiteiten—alles wordt anders. Een totale maagverwijdering is een ingrijpende beslissing, en patiënten willen zeker weten dat dit echt de enige optie is. Daarom is het belangrijk om te onderzoeken of regelmatige endoscopische controles misschien ook een veilige optie zijn.

Ook risico op borstkanker

Mensen met een afwijkend CDH1-gen hebben een kans van wel 80% om maagkanker te krijgen. Voor vrouwen met dit gen is er daarnaast ook een verhoogd risico op borstkanker, al is het nog niet duidelijk waarom sommige vrouwen het wel krijgen en anderen niet.

Impact op de familie

Als één van je ouders het CDH1-gen heeft, heb je 50% kans om het gen ook te erven. Dit betekent dat elk kind van die ouder risico loopt. Dit komt doordat het gen met de fout de gezonde versie van het gen overheerst, ongeacht of je een jongen of een meisje bent.

Het onderzoek: wat we willen weten

Bij het preventief verwijderen van de maag, een zogenaamde maagresectie, worden bijna altijd kleine plekjes van diffuse maagkanker gevonden. In dit onderzoek willen wetenschappers bestuderen wat er precies gebeurt bij patiënten met het CDH1-gen. Ze onderzoeken het maagweefsel van verschillende stadia van maagkanker en gebruiken DNA-onderzoek om mutaties te analyseren. Deze mutaties worden vervolgens getest in zogenaamde maag-organoïden, een soort miniatuurversie van een maag die in het laboratorium wordt gekweekt. Op deze manier kunnen ze nagaan welke veranderingen ervoor zorgen dat de kankercellen zich dieper in het weefsel verspreiden.

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om beter te begrijpen hoe diffuus type maagkanker zich ontwikkelt bij mensen met het CDH1-gen. Hiermee hopen de onderzoekers te ontdekken bij welke patiënten een maagverwijdering echt nodig is, en bij wie regelmatige controles (endoscopie) ook een veilige optie kunnen zijn. Dit zou een enorme impact kunnen hebben op het leven van deze patiënten.

Hoe kan jij helpen?

Met jouw steun maak je het mogelijk om dit onderzoek te laten starten. Via deze link kom je op onze donatiepagina. Wil je liever een donatie overmaken via ons rekeningnummer? Dat kan via NL34RABO 033 00 00 039 o.v.v. ROF2211.

In actie komen voor het onderzoek van dr. Chella van der Post en dr. Tanya Bisseling kan ook. Ook dat kan via onze actiepagina. Klik op 'Start actie' en doorloop de stappen om een eigen actie aan te maken.

 


 

Hoofdonderzoeker:
Dr. Chella van der Post, patholoog Radboudumc
Dr. Tanya Bisseling, MDL-arts Radboudumc, gespecialiseerd in erfelijke oncologie

Mede-onderzoekers:
PhD-student Lars Kemp
Dr. Jolanda van Dieren, MDL-arts AVL, gespecialiseerd in erfelijke oncologie

Onze onderzoeksgebieden

Longkanker

Longkanker en poepbacterie

Prostaatkanker

Prostaatkanker onderzoek

Blaaskanker

Onze onderzoeken

Darmkanker

Darmkanker onderzoek

Meer onderzoeken

Help mee

Contact
Doneren
Header-prostaatkanker-DNA-als-leidraad