Leukemie: minder chemo meer behandelopties

Leukemie minder chemo

Leukemie: minder chemo meer behandelopties

Nieuwe medicijnen tegen acute leukemie – minder chemotherapie in de toekomst

Acute myeloïde leukemie (AML) is een veelvoorkomende vorm van bloedkanker in Nederland. Hoewel de behandeling van AML de afgelopen jaren is verbeterd, is deze nog steeds grotendeels afhankelijk van chemotherapie. Dit is niet altijd effectief, vooral voor patiënten met een specifieke genetische fout, zoals een RUNX1-mutatie. Daarom is er dringend behoefte aan nieuwe behandelmethoden.

AML: Een agressieve vorm van bloedkanker

AML is een agressieve vorm van bloedkanker die ontstaat in het beenmerg, waar bloedcellen worden aangemaakt. De overlevingskansen bij AML verschillen sterk, afhankelijk van de genetische fouten in de leukemiecellen. Patiënten met een RUNX1-mutatie hebben helaas een slechte prognose. Ondanks intensieve chemotherapie en soms stamceltransplantatie overleeft slechts 20% van hen de eerste vijf jaar na diagnose.

Kunnen bestaande medicijnen helpen?

Elk jaar worden wereldwijd nieuwe medicijnen ontwikkeld, maar niet alle bereiken de patiënt. Soms blijkt dat een medicijn, oorspronkelijk ontwikkeld voor een andere ziekte, effectief is tegen een heel andere aandoening. Bijvoorbeeld aspirine, dat oorspronkelijk een pijnstiller was, maar nu ook wordt gebruikt om hartaanvallen te voorkomen. Een ander voorbeeld is Thalidomide, dat eerst werd gebruikt als kalmeringsmiddel, maar nu wordt ingezet tegen bepaalde vormen van kanker.

Onderzoek naar nieuwe behandelingen

Er zijn momenteel geen medicijnen die specifiek gericht zijn op het aanpakken van het gemuteerde RUNX1-eiwit. Daarom willen onderzoekers nieuwe medicijnen vinden die juist deze leukemiecellen kunnen bestrijden. Dit gebeurt door middel van een uitgebreide medicijnscreening, in samenwerking met het Nederlands Kanker Instituut (NKI) en het Oncode consortium.

Gerobotiseerde medicijnscreening

Om deze zoektocht mogelijk te maken, wordt een robot gebruikt om maar liefst 6.000 verschillende medicijnen te testen. Hiervoor ontwikkelen de onderzoekers een eenvoudig en robuust celmodel. Het RUNX1-eiwit regelt normaal gesproken welke genen in- of uitgeschakeld worden, maar een mutatie in dit eiwit kan dit proces verstoren. De onderzoekers gaan testen welke van de 6.000 medicijnen deze fout in de cellen kan herstellen of aanpakken. Deze nieuwe medicijnen zouden een geheel nieuwe manier kunnen bieden om AML-patiënten te behandelen, vooral degenen met een RUNX1-mutatie.

Help jij mee?

Met jouw steun maak je het mogelijk om dit onderzoek te laten starten. Via deze link kom je op onze donatiepagina. Wil je liever een donatie overmaken via ons rekeningnummer? Dat kan via NL34RABO 033 00 00 039 o.v.v. ROF2216.

In actie komen voor het onderzoek naar AML kan ook. Ook dat kan via onze actiepagina. Klik op 'Start actie' en doorloop de stappen om een eigen actie aan te maken.



Hoofdonderzoeker
Dr. Mylene Gerritsen, afdeling hematologie

Medeonderzoekers
Dr. Florentien in ’t Hout
Prof. J.H. Jansen 

 

Onze onderzoeksgebieden

Longkanker

Longkanker en poepbacterie

Prostaatkanker

Prostaatkanker onderzoek

Blaaskanker

Onze onderzoeken

Darmkanker

Darmkanker onderzoek

Meer onderzoeken

Help mee

Contact
Doneren
Header-prostaatkanker-DNA-als-leidraad