Gynaecologische kanker: prehabilitatie voor betere overleving

Prehabilitatie gynaecologische kanker

Gynaecologische kanker: prehabilitatie voor betere overleving

Gynaecologische kanker is een vorm van kanker die voorkomt in de vrouwelijke geslachtsorganen, zoals de baarmoeder, eierstokken of baarmoederhals. Helaas krijgen veel vrouwen hiermee te maken. Ongeveer 13 van de 100 nieuwe kankerdiagnoses bij vrouwen hebben te maken met deze vorm van kanker. Het behandelen van deze kanker begint vaak met een operatie, en soms is daarna ook chemotherapie of bestraling nodig.

Het belang van fit zijn vóór een operatie

Wetenschappers hebben ontdekt dat vrouwen met baarmoederkanker die minder fit zijn, minder kans hebben om te overleven. Ook kunnen complicaties na de operatie ervoor zorgen dat het langer duurt voordat iemand herstelt. Hierdoor kan het zijn dat aanvullende behandelingen, zoals chemotherapie, uitgesteld moeten worden. Dit heeft natuurlijk veel invloed op hoe iemand zich voelt en hoe snel ze beter wordt. Hoogste tijd om hier verandering in te brengen!

Prehabilitatie: voorbereiding vóór de operatie 

De afgelopen jaren is er al veel vooruitgang geboekt in het verminderen van complicaties ná operaties. Prehabilitatie gaat een stap verder door al vóór de operatie risicofactoren te herkennen en te verbeteren, zodat patiënten in betere conditie de operatie ingaan en daardoor sneller herstellen. 

Dit kan leiden tot de volgende voordelen: 

  1. Verbeterde conditie: Door vooraf te werken aan je conditie, kun je fitter de operatie in gaan.
  2. Minder complicaties: Als je fit bent, heb je minder kans op problemen na de operatie.
  3. Sneller herstel: Een betere conditie zorgt ervoor dat je sneller weer op de been bent.
  4. Korter ziekenhuisverblijf: Omdat je sneller herstelt, hoef je minder lang in het ziekenhuis te blijven.
  5. Betere kwaliteit van leven: Omdat je sneller herstelt, voel je je ook (sneller) beter.
  6. Minder uitstel van vervolgbehandelingen: Door minder complicaties en een sneller herstel na de operatie, kun je eerder starten met eventuele aanvullende behandelingen.

Hoewel er nog niet veel onderzoek is gedaan naar prehabilitatie specifiek voor vrouwen met gynaecologische kanker, zijn de eerste resultaten bij andere kankersoorten veelbelovend. Er zijn bijvoorbeeld minder complicaties en kortere opnameduren vastgesteld. Dit geeft hoop dat prehabilitatie ook bij vrouwen met gynaecologische kanker kan helpen om betere resultaten te behalen. Meer onderzoek is nog nodig, maar het lijkt erop dat prehabilitatie een belangrijke stap kan zijn om de overlevingskansen en de kwaliteit van leven van deze vrouwen te verbeteren. Het is tijd om de voordelen van deze aanpak te omarmen en vrouwen met gynaecologische kanker de best mogelijke zorg te bieden. Help je mee dit te realiseren?


Help je mee dit onderzoek mogelijk te maken?
Met jouw steun maak je het mogelijk om dit onderzoek te laten starten. Via deze link kom je op onze donatiepagina. Wil je liever een donatie overmaken via ons rekeningnummer? Dat kan via NL34RABO 033 00 00 039 o.v.v. ROF2404.
In actie komen voor het onderzoek van dr. Joanne de Hullu kan ook. Ook dat kan via onze actiepagina. Klik op 'Start actie' en doorloop de stappen om een eigen actie aan te maken. 



Hoofdonderzoeker
Johanna MA (Hanny) Pijnenborg

Medeonderzoekers  
Joëlle Dhanis, PhD-student Fit4Surgery and Gynecologic Oncology, Radboudumc.
Anke Smits, Resident Gynecological oncology, Radboudumc & Northern Gynaecological Oncology Centre, Gateshead, United Kingdom.
Baukje van den Heuvel, Gastro-intestinal surgeon and programleader Fit4Surgery, Radboudumc.
Ingfrid Haldorsen, Radiologist and Head of Mohn Medical Imaging and Visualization Centre, Haukeland University Hospital,
Bergen, Norway
Stuart Rundle, Gynaecological Oncologist, Gateshead, United Kingdom
Maaike van Ham, Gynaecological oncologist Radboudumc
Anneke Hulshoff, Specialized nurse gynecologic oncology Radboudumc

Onze onderzoeksgebieden

Longkanker

Longkanker en poepbacterie

Prostaatkanker

Prostaatkanker onderzoek

Blaaskanker

Onze onderzoeken

Darmkanker

Darmkanker onderzoek

Meer onderzoeken

Help mee

Contact
Doneren
Header-prostaatkanker-DNA-als-leidraad