Darmkanker: toekomstige uitzaaiingen voorkomen door betere stadiëring
Verbetering van de behandeling van dikke darmkanker met behulp van MRI-technologie
Het vroegtijdig en nauwkeurig vaststellen van de grootte en verspreiding van dikke darmkanker wordt steeds belangrijker voor patiënten, vooral in de beginfase van de behandeling. Dit is extra belangrijk als de kanker al in een verder gevorderd stadium zit en mogelijk de lymfeklieren in de buurt heeft aangetast. Voor patiënten met gevorderde darmkanker is er namelijk een groot risico op uitzaaiingen, en verschillende behandelingen na de operatie helpen hier maar weinig tegen.
Het MISTIC-project, dat staat voor "MRI and cineMRI to Improve Staging of Tumors In the Colon", richt zich op het verbeteren van het in kaart brengen, de stadiëring, van dikke darmkanker met behulp van geavanceerde MRI-technologie.
Waarom is dit belangrijk?
Om de beste behandeling voor dikke darmkanker te kiezen, is het cruciaal om precies te weten hoe groot de tumor is en hoe ver deze zich heeft verspreid. Artsen gebruiken momenteel colonoscopieën en CT-scans om dit te beoordelen. Hoewel deze methoden goed zijn in het opsporen van kanker en uitzaaiingen in andere delen van het lichaam, zijn ze minder nauwkeurig in het beoordelen van de precieze grootte van de tumor in de darmwand en de betrokkenheid van nabijgelegen lymfeklieren.
Voorkomen van toekomstige complicaties
Er is steeds meer bewijs dat het behandelen van hoog stadium darmkankertumoren het risico op toekomstige uitzaaiingen kan verminderen. Om deze behandelingen effectief te maken, is een nauwkeurige stadiëring van de tumor nodig. Dit voorkomt dat sommige patiënten onnodig zware behandelingen zoals chemotherapie krijgen, terwijl anderen juist de juiste intensieve behandeling ontvangen.
Verbeteren van perspectief met MRI-technologie
Door het gebruik van geavanceerde MRI-technologie hopen onderzoekers de stadiëring en grootte van de tumor en de betrokken lymfeklieren te verbeteren. Dit kan leiden tot betere, op maat gemaakte behandelingen, wat weer kan bijdragen aan betere resultaten op lange termijn en een hogere kwaliteit van leven voor patiënten.
Het MISTIC-project onderzoekt in een pilotstudie hoe MRI kan bijdragen aan een betere beoordeling van dikke darmkanker.
Zangkoren zetten hun stem in
Met trots vermelden we dat de koren Inspire2LiveChoir en Choir4Hope, onder leiding van dirigent Peter Overduin, gedurende 2023-2024 optredens zullen geven. De opbrengst van deze en andere activiteiten komt volledig ten goede aan het onderzoek naar darmkanker in het Radboudumc. Bekijk in de agenda waar en wanneer de conecrten van beide koren plaatsvinden.
Help ook mee!
Met jouw steun maak je het mogelijk om dit onderzoek te laten starten. Via deze link kom je op onze donatiepagina. Wil je liever een donatie overmaken via ons rekeningnummer? Dat kan via NL34RABO 033 00 00 039 o.v.v. ROF2211.
In actie komen voor het onderzoek van dr. Richard ten Broek kan ook. Ook dat kan via onze actiepagina. Klik op 'Start actie' en doorloop de stappen om een eigen actie aan te maken.
Hoofdonderzoeker:
Dr. R.P.G. ten Broek, Chirurgie
Medeonderzoekers:
Prof. Dr. J.H.W. de Wilt (Chirurgie)
Dr. S. van Koeverden (Radiologie)
Dr. ir. E.J. Smit (Radiologie)