Darm- en baarmoederkanker: betere zorg voor vrouwen met Lynch-syndroom

Lynch-syndroom

Darm- en baarmoederkanker: betere zorg voor vrouwen met Lynch-syndroom

Lynch-syndroom: wat je moet weten

Lynch-syndroom is een erfelijke aandoening die ervoor zorgt dat je een veel hogere kans hebt om op jonge leeftijd darmkanker te krijgen, vaak nog voor je 50ste. Dit is anders dan bij niet-erfelijke vormen van darmkanker, die meestal pas op latere leeftijd optreden. Vrouwen met Lynch-syndroom hebben daarnaast ook een verhoogde kans op baarmoederkanker.

Belangrijk: vroegtijdige opsporing van kanker

Vrouwen met Lynch-syndroom hebben een hoog risico om darmkanker (tot 68%) en baarmoederkanker (tot 71%) te ontwikkelen. Daarom wordt hen aangeraden om deel te nemen aan een speciaal screeningsprogramma. Dit programma is bedoeld om deze kankersoorten in een vroeg stadium op te sporen, zodat ze beter te behandelen zijn of zelfs helemaal voorkomen kunnen worden.

Het combineren van onderzoeken: slimmer en makkelijker

Vrouwen met Lynch-syndroom moeten regelmatig naar het ziekenhuis voor controles. Voor darmkanker gaan ze om de twee jaar naar de maag-darm-leverarts (MDL-arts) voor een coloscopie, een kijkonderzoek van de dikke darm. Voor baarmoederkanker moeten ze jaarlijks naar de gynaecoloog voor een inwendige echo en een weefselafname uit de baarmoeder.

Het idee is nu om deze twee onderzoeken te combineren, zodat vrouwen minder vaak naar het ziekenhuis hoeven. Tijdens het kijkonderzoek van de dikke darm kan dan ook meteen het gynaecologische onderzoek plaatsvinden, onder dezelfde verdoving. Dit zou niet alleen efficiënter zijn, maar ook minder belastend en pijnlijk voor de patiënt.

"Als je er goed over nadenkt besef je dat het combineren van deze onderzoeken veel kan opleveren. Twee vliegen in een klap; minder vaak naar het ziekenhuis voor een vervelend onderzoek én samenwerking tussen zorgprofessionals. Efficient en patientvriendelijk. Hoogste tijd om dit te onderzoeken."

Betere voorlichting en preventie

Een ander doel van dit project is om ervoor te zorgen dat vrouwen met Lynch-syndroom goed geïnformeerd worden voordat ze een operatie aan de dikke darm ondergaan. Soms kan bij deze operatie ook preventief de baarmoeder en/of eierstokken worden verwijderd, om het risico op baarmoederkanker te verminderen.

De onderzoekers willen bij een groep van ongeveer 700 vrouwen met Lynch-syndroom nagaan of zij na hun diagnose een darmoperatie hebben gehad en of daarbij ook preventief de baarmoeder en/of eierstokken zijn verwijderd. Zo willen ze voorkomen dat vrouwen na een darmoperatie alsnog een gynaecologische operatie moeten ondergaan omdat er later afwijkingen worden gevonden.

Dit project richt zich erop om de zorg voor vrouwen met Lynch-syndroom te verbeteren door onderzoeken te combineren en betere voorlichting te geven, met als doel minder ziekenhuisbezoeken en minder belastende behandelingen.

Hoe kan jij helpen?

Met jouw steun maak je het mogelijk om dit onderzoek te laten starten. Via deze link kom je op onze donatiepagina. Wil je liever een donatie overmaken via ons rekeningnummer? Dat kan via NL34RABO 033 00 00 039 o.v.v. ROF2214.

In actie komen voor het onderzoek naar het lynch-syndroom kan ook. Ook dat kan via onze actiepagina. Klik op 'Start actie' en doorloop de stappen om een eigen actie aan te maken.



Hoofdonderzoekers: 
Drs. Kevin Kwinten (PhD student gynecology)
Dr. Anne van Altena

Medeonderzoekers:
Dr. Joanne de Hullu (gynecologic oncologist)
Dr. Tanya Bisseling (gastroenterologist)
Dr. Mariette van Kouwen (gastroenterologist)
Prof. dr. Nicoline Hoogerbrugge (professor in hereditary cancer)
Prof. dr. Rosella Hermens (professor in personalized oncological healthcare)
Dorien van der Biessen (nurse practitioner gastroenterology)

Onze onderzoeksgebieden

Longkanker

Longkanker en poepbacterie

Prostaatkanker

Prostaatkanker onderzoek

Blaaskanker

Onze onderzoeken

Darmkanker

Darmkanker onderzoek

Meer onderzoeken

Help mee

Contact
Doneren
Header-prostaatkanker-DNA-als-leidraad