Brughoektumoren: voorkomen van cognitieve klachten na operatie

Brughoektumor

Brughoektumoren: voorkomen van cognitieve klachten na operatie

Een brughoektumor is een zeldzame, goedaardige (niet-kwaadaardige) tumor die in de hersenen groeit. In Nederland krijgen ongeveer 600 mensen per jaar deze diagnose waarvan jaarlijks in het Radboudumc zo'n 250 patiënten worden gezien. Hoewel de tumor niet kwaadaardig is, kan hij wel ernstige gevolgen hebben als hij groeit. De tumor ontstaat in een specifieke hoek van de hersenen, tussen de hersenstam en de kleine hersenen. Deze plek heet de brughoek. De tumor groeit meestal langzaam en geeft in het begin niet altijd klachten. Maar als hij groter wordt, kan hij problemen veroorzaken zoals evenwichtsstoornissen, gehoorverlies en druk op belangrijke zenuwen.

Hoe wordt een brughoektumor behandeld?

Niet iedereen met een brughoektumor heeft meteen behandeling nodig. Soms wordt er alleen maar goed in de gaten gehouden of de tumor groeit. Als de tumor groter wordt of klachten veroorzaakt, zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Vaak kan radiotherapie de tumor behandelen zonder dat er een operatie nodig is. Maar als de tumor te groot is of op een gevaarlijke plek zit, kan een operatie nodig zijn om hem te verwijderen. 

Wat zijn de gevolgen van een operatie?

Helaas brengt een operatie ook risico's met zich mee. Ongeveer 10-25% van de patiënten die een operatie ondergaat, krijgt daarna last van cognitieve klachten. Dat betekent dat ze problemen kunnen krijgen met bijvoorbeeld hun concentratie, geheugen, of het regelen van hun emoties. Deze klachten kunnen het dagelijks leven flink moeilijker maken. Sommige mensen kunnen door deze klachten zelfs niet meer werken. Er is nog weinig bekend over het ontstaan van cognitieve klachten bij patiënten met een brughoektumor en onderzoek hiernaar ontbreekt volledig.

"Het verwijderen van een grote brughoektumor is geen risicoloze operatie, omdat zo'n tumor op een moeilijke plek zit waar veel zenuwen lopen. Gelukkig beschikken we intussen over veel mooie zorginnovaties, zoals zenuwmonitoring tijdens de operatie. Maar cognitieve klachten blijven tot nu toe onderbelicht, terwijl ze een grote impact hebben op het leven van patiënten en hun familie. Ieder houvast om deze risico's te beperken is van essentieel belang."

Zora Gorissen

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

Zora Gorissen, onderzoeker aan het Radboudumc, wil graag meer begrijpen over deze cognitieve klachten. Samen met haar team onderzoekt ze waarom deze klachten ontstaan en hoe ze voorkomen kunnen worden. Ze vermoeden dat een deel van de hersenen, de kleine hersenen (cerebellum), hierbij een belangrijke rol speelt.

Het onderzoek heeft twee doelen:

  1. De cognitieve klachten van patiënten beter begrijpen door middel van tests en MRI-scans. Zo hopen ze meer te leren over hoe groot dit probleem is en wat de rol van de kleine hersenen hierbij is.

  2. De resultaten van deze tests en scans gebruiken om te kijken of ze tijdens een operatie dingen kunnen aanpassen, zoals het gebruik van speciale technieken (neuromonitoren) die de zenuwen in de gaten houden. Zo willen ze proberen het risico op cognitieve klachten na de operatie te verminderen.

Help mee!

Zora en haar team willen ervoor zorgen dat mensen met een brughoektumor na hun behandeling een zo goed mogelijk leven kunnen leiden. Ze hebben steun nodig om dit belangrijke onderzoek uit te voeren. Samen kunnen we helpen om het leven van deze patiënten beter te maken!

 


 

Hoofdonderzoeker:
Zora Gorissen, afdeling neurochirurgie Radboudumc

Medeonderzoekers:
Mark ter Laan, MD, PhD, Neurochirurg
Prof. Dr. RPC Kessels, neuropyscholoog en klinisch neuropsycholoog
Dr. AG van der Kolk, MD PhD, radioloog
Dr. J Derks, post doctoraal onderzoeker

Onze onderzoeksgebieden

Longkanker

Longkanker en poepbacterie

Prostaatkanker

Prostaatkanker onderzoek

Blaaskanker

Onze onderzoeken

Darmkanker

Darmkanker onderzoek

Meer onderzoeken

Help mee

Contact
Doneren
Header-prostaatkanker-DNA-als-leidraad