State-of-the-art kliniek
Een State-of-the-art kliniek maakt grensverleggende behandelingen van kanker voor de toekomst mogelijk
Waar kankerpatiënten van nu meewerken aan onderzoek voor de behandelingen van de toekomst
Een vaste, comfortabele en veilige plek voor kankerpatiënten voor wie geen reguliere behandeling meer mogelijk is. Waar zij zich in korte tijd intensief kunnen laten behandelen met veelbelovende nieuwe medicijnen – die tegelijkertijd sneller kunnen worden ontwikkeld en dus eerder beschikbaar komen voor patiënten van de toekomst. Dát motiveert de afdelingen Medische Oncologie, Hematologie en Longoncologie van Radboudumc een State-of-the-art kliniek te openen. De ambitie is om hier 150 tot 200 patiënten per jaar behandelen. Daar is veel geld voor nodig
Prof. dr. Carla van Herpen (foto) legt uit: “In Fase 1 van onderzoek is een medicijn klaar om getest te worden op mensen. Het is geweldig dat we nu al weten dat veel patiënten bereid zijn aan Fase 1 onderzoek mee te werken, ook al beseffen ze dat de kans erg klein is dat ze zelf nog baat hebben bij de nieuwe medicijnen. Toch doen ze mee, omdat ze in ieder geval zeker weten dat ze hiermee ándere, toekomstige patiënten kunnen helpen. Dat is wat ons betreft de ultieme vorm van altruïsme.”
Ontwikkelen kost tijd en geld
Het ontwikkelen van medicijnen is een kostbaar, langdurig proces. Het kan jaren duren voor een nieuw middel op de markt komt. Er bestaan duidelijke regels en kaders voor zo’n ontwikkelproces die gaan over veiligheid, zorgvuldigheid en ethiek. Deze kliniek voert daar het belangrijke element ‘snelheid’ aan toe.
Binnen de eerste testfase van medicatieontwikkeling kijkt men vooral naar dosering en bijwerkingen. Hierbij zijn daadwerkelijke patiënten nodig omdat de medicatie niet kan worden getest op gezonde mensen. “Dankzij de medewerking van patiënten kunnen we dit ontwikkelproces sneller doorlopen”, vertelt Carla. “We vinden het belangrijk dat zij zoveel mogelijk comfort ervaren, want we vragen best veel: verschillende opnamedagen in een korte periode, veel metingen en bloedafnames.”
‘Deze gespecialiseerde unit is zó nodig, voor patiënten van vandaag én morgen’
Modern en dedicated
Het gaat om een intensief traject dat in korte tijd goed zicht biedt op de werking van het medicijn bij verschillende patiënten. Zo kunnen doseringen verder worden geoptimaliseerd en eventuele bijwerkingen gereduceerd.
Carla: ”We willen hier ultramoderne voorzieningen voor creëren. Daarnaast willen we een dedicated team van zorgprofessionals inzetten om de zorg perfect te stroomlijnen. Dit alles levert enorm veel voordeel voor patiënt en onderzoek, maar vraagt om een flinke investering.”
Dicht bij huis
De patiënten die straks in deze state-of-the-art kliniek kunnen worden behandeld, zijn voor het grootste deel afkomstig uit het Radboudumc en de dertien ziekenhuizen uit de regio waar het Radboud intensief mee samenwerkt.
Carla: “Op dit moment moeten onze patiënten voor een vergelijkbare behandeling nog naar Amsterdam, Utrecht of Rotterdam. Als ze vanaf 2023 dicht bij huis terecht kunnen, is dat minder belastend voor patiënten zelf én voor hun naasten.”
Afbeelding: Radboud Oncologie Fonds
Samenwerken
In deze Fase I kliniek gaan de afdelingen Medische Oncologie, Hematologie en Longoncologie intensief samenwerken. “We hebben met elkaar de kennis en ervaring in huis om er een succes van te maken”, aldus Carla. “Daarnaast profiteren we van de hoge kwaliteit van onder meer de afdelingen Celbiologie, Imaging en Genetica in het Radboudumc. En niet te vergeten, van de kwaliteit van verpleegkundigen en apothekers. Samen zorgen we dat we snel, zorgvuldig en op hoog niveau kunnen gaan werken.”
Club van 25
De ‘Club van 25’ is een netwerk van ondernemers, investeerders en filantropen met een hart voor innovatie, wetenschap en het welzijn in de regio Zuid-Oost Nederland. |