Proosten op Piet-jan: ‘Hij leeft voort met zijn plant’

Proosten op Piet-Jan

Proosten op Piet-jan: ‘Hij leeft voort met zijn plant’

BOSKOOP – Piet-jan Vermeulen stond postuum centraal in het Boomkwekerijmuseum. De kweker, tevens kleinkunstenaar, leeft na zijn dood voort met een cultuurfonds én met een bijzondere plant. In het museum werd afgelopen vrijdag uit zijn naam een kunstwerk aangeboden en zijn plant gepresenteerd. Boskoopse Piet-jan overleed in 2017 aan kanker, maar zijn plant draagt bij aan kankeronderzoek.

Vrijdag verzamelen de genodigden zich in het Boskoopse museum. Onder hen familie en vrienden van de overleden kweker, voorzitter Michiel Gerritsen van het museum en andere betrokkenen. De bijeenkomst is een initiatief van Stichting San Jacinto, destijds opgericht op verzoek van Piet-jan. De kweker, toen ongeneeslijk ziek, wenste een deel van zijn nalatenschap te schenken aan kunst en cultuur in Boskoop. Ook wilde hij het Radboud Oncologiefonds steunen. “We hebben dat allemaal gedaan, namens hem”, vertelt Frank Vergeer, samen met Annette Visser, Angèle de Rooij en Sandy Clarke het bestuur van Stichting San Jacinto. “Nu is het moment gekomen dat we de cultuurondersteuning afronden, die gelden hebben we allemaal benut. We gaan verder met de bijzondere plant van Piet-jan.” Als afsluiting van de culturele activiteiten schenkt de stichting een kunstwerk aan de inwoners van Boskoop: de Scheppende Mensch, gemaakt door kunstenaar Vincent de Rooij. Raadslid René Driesen mag het kunstwerk onthullen: “Ik ben hier als vriend van Piet-jan”, zegt Driesen. Hij vindt het een treffend beeld: “Iemand die met de schep in de hand staat te filosoferen, net als Piet-jan dat deed.” Het werk krijgt een plek in het museum.

Proosten op Piet-Jan 2
Het bestuur van Stichting San Jacinto: Sandy Clarke, Annette Visser, Frank Vergeer en Angèle de Rooij (vlnr) heffen het glas op hun overleden vriend en partner(Foto: Morvenna Goudkade)

‘Deze magische Medusa staat voor vriendschap, veerkracht, hoop en leven’

Op tafel staat ook Piet-jan’s plant, een hazelaar: de Corylus avellana Medusa. De kweker vond de plant als zaailing op zijn kwekerij en besefte meteen dat dit een bijzondere variant betrof. “We hebben de plant laten vermeerderen en inmiddels is het zover dat we jaarlijks een limited edition mogen kweken”, zegt Frank Vergeer. “Het gaat om 5000 planten per jaar waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan kankeronderzoek. Piet-jan is zelf behandeld in het Radboudumc in Nijmegen en droeg het Radboud Oncologiefonds een warm hart toe. Door de jaarlijkse kweek kunnen wij het fonds blijvend steunen, daar zou Piet-jan heel blij mee zijn geweest.”

Ook blij is Annemiek Melchers, zij is werkzaam bij het fonds waar ze communicatie en creatieve uitingen verzorgt. “De Medusa krijgt een speciaal label, met het verhaal van de plant en uitleg dat de opbrengst van elke plant geheel ten goede komt aan kankeronderzoek van ons fonds”, vertelt Melchers. Het allereerste label, door haar ontworpen, is inmiddels bevestigd aan de plant in het museum. Het label verhaalt over ‘deze magische Medusa, die symbool staat voor vriendschap, veerkracht, hoop en leven’. De grillig gevormde maar zeer buigzame takken vertellen over doorzettingsvermogen, zelfs in moeilijke omstandigheden. “Het leven gaat niet over één lijn, maar kent vreemde kronkels”, zegt Melchers. “Dat Piet-jan’s plant nu leven brengt is zo’n vreemde, maar mooie kronkel. Piet-jan leeft voort met zijn plant.”

Ze vertelt dat met gelden van het Radboud Oncologiefonds regelmatig kleinschalige onderzoeken worden gefinancierd, waarmee artsen hopen op een doorbraak in kankerprocessen. “Die artsen planten een zaadje en hopen op een levensboom. De plant van Piet-jan draagt daaraan bij.”

De Corylus avellana Medusa limited edition is vanaf dit najaar klaar voor de verkoop. De planten worden inmiddels opgekweekt in Boskoop bij zorgorganisatie Inizo, waar jongeren met autisme onder begeleiding hun eigen kwekerij hebben.

 


Artikel door Morvenna Goudkade geplaatst in Nieuwsblad Alphen aan den Rijn d.d. 30 januari 2024

30-01-2024

Onze onderzoeksgebieden

Hersentumoren

Hersentumoren algemeen

Sarcomen

Sarcomen onderzoek

Longkanker

Longkanker en poepbacterie

Prostaatkanker

Prostaatkanker onderzoek

Meer onderzoeken

Help mee

Contact
Doneren
Header-prostaatkanker-DNA-als-leidraad