Mannen met dna-afwijking hebben opvallend veel baat bij immuuntherapie prostaatkanker

Prostaatkanker dna

Mannen met dna-afwijking hebben opvallend veel baat bij immuuntherapie prostaatkanker

Genetische screening vooraf verhoogt de effectiviteit van immuuntherapie

Immuuntherapie kan helpen tegen prostaatkanker, maar werkt vooral goed bij mannen met bepaalde genetische kenmerken in hun tumor. Dit blijkt uit een onderzoek van het Radboudumc, gepubliceerd in Annals of Oncology. Bij een groep mannen met een specifieke DNA-afwijking werd de ziekte zelfs met 33 maanden vertraagd.

Prostaatkanker reageert meestal niet goed op immuuntherapie, maar bij sommige mannen werkt het wel. Oncoloog Niven Mehra verdiepte zich hierin. 'We zagen dat bij mannen die goed reageerden op immuuntherapie, fouten in hun DNA. Deze fouten zorgen voor afwijkingen in eiwitten in de tumoren, en die activeren het immuunsysteem. Dit zorgt ervoor dat de immuuntherapie beter aanslaat.'

In het onderzoek van Mehra kregen 69 mannen met bepaalde DNA-afwijkingen (zoals MMRd, hTMB, CDK12i en BRCAm) een combinatie van twee soorten immuuntherapie. Bij deze groep werd de voortgang van de ziekte gemiddeld vier maanden vertraagd, en bij mannen met MMRd zelfs 33 maanden. Dit zorgde ervoor dat de kanker stabiliseerde, soms minder werd, of zelfs niet meer zichtbaar was in het bloed en op scans. Wel hadden veel mannen last van bijwerkingen, zoals diarree. Voor twintig procent van de mannen waren de bijwerkingen reden om te stoppen met de behandeling.

Vroege screening

Dit onderzoek laat zien dat het belangrijk is om genetische afwijkingen vroeg in het ziekteproces op te sporen. Mehra: 'Bij de mannen met MMRd wil je op basis van de resultaten misschien wel beginnen met immuuntherapie, nog voordat je start met hormonen of chemo. Dan moet je dus al vroeg in het ziekteproces naar het DNA van de tumor kijken. Mogelijk kunnen dan zelfs mannen met uitgezaaide MMRd prostaatkanker genezen, maar daar is eerst nog meer onderzoek nodig.'

In Nederland wordt immuuntherapie alleen vergoed voor mannen met MMRd, maar dan met één middel in plaats van de dubbele therapie uit het onderzoek. Een combinatie is nog niet als behandeling beschikbaar en momenteel lopen er ook geen klinische studies in Nederland met combinatietherapie. Voor vragen over immuuntherapie en genetische tests, kun je het beste contact opnemen met je behandelend arts.



Tekst: Annemarie Eek, Wetenschapsvoorlichter Radboudumc

22-09-2024

Onze onderzoeksgebieden

Longkanker

Longkanker en poepbacterie

Prostaatkanker

Prostaatkanker onderzoek

Blaaskanker

Onze onderzoeken

Darmkanker

Darmkanker onderzoek

Meer onderzoeken

Help mee

Contact
Doneren
Header-prostaatkanker-DNA-als-leidraad