Nicole loopt de 4Daagse met haar moeder

Nicole SCharenborg header

Nicole loopt de 4Daagse met haar moeder

In herinnering aan haar vader én mogelijk ook voor haar eigen onderzoek

Nicole Scharenborg, analist op het ­laboratorium van het Radboudumc, heeft een van de vijf 4Daagse wildcards van het Radboud Oncologie Fonds gewonnen en kan nu samen met haar 77-jarige moeder deelnemen aan het Nijmeegse wandel­evenement. Voor Nicole is deze tocht veel meer dan een sportieve prestatie: het is een eerbetoon aan haar vader, ­extra bewustwording van haar werk in het onderzoek naar kanker én ­mogelijk een kans om een extra bijdrage te ­leveren aan de strijd tegen kanker met een eigen onderzoek.

In herinnering aan haar vader

De persoonlijke betrokkenheid bij het onderzoek naar kanker werd nog sterker toen haar vader elf jaar geleden overleed aan asbestkanker. In 2013 liep hij, terwijl de onderzoeken voor de diagnose nog in gang waren, zonder training, toch nog de 4Daagse uit. Een moment dat de familie nooit meer vergeet. Nicole herinnert zich hoe hij, trots maar ook onzeker, zei: “Nic, als ik dit kan, dan kan ik het toch niet hebben?” Een jaar later overleed hij alsnog, maar zijn 4Daagse prestatie bleef een bron van trots.

Nicole vader 4daagse 2013

Vader Scharenborg tijdens de 4Daagse Intocht van 2013 (Foto: privé)


Nu, elf jaar later, neemt Nicole het stokje over. Ze traint samen met haar moeder voor vier keer veertig kilometer. Haar moeder wil samen met Nicole lopen, ook al mag zij als wandelveteraan inmiddels de kortere afstand kiezen. “Hoe vaak krijgen we nog de kans om dit samen te doen?”, vraagt ­Nicole zich af. “We gaan ervoor. Samen.”

Eigen onderzoek mogelijk maken

Naast haar werk in het lab geeft Nicole ook rondleidingen aan donateurs van het Radboud Oncologie Fonds. “Ik vind het heel waardevol om te laten zien waar hun geld terechtkomt. Maar ik weet ook hoeveel onderzoek kost. Ik wil nu graag extra aanvullend onderzoek naar dendritische celvaccinaties (zie onderaan artikel ->) mogelijk ­maken en hoop dat dit via mijn sponsorloop gaat lukken.” Samen met het Radboud ­Oncologie Fonds onderzoekt ze nu wat hierin de mogelijkheden zijn.

High tea

Nicole zit niet stil: ze organiseert een high tea voor 50 mensen om geld in te zamelen, samen met ­collega ­Marijke. “Toen ik haar over de sponsor­actie vertelde, zei ze ­meteen: ‘Dat gaan we doen, en ik ga je ­helpen!’ Zo lief.” Daarnaast zal Nicole haar netwerk, familie en volgers op de hoogte houden via Instagram en tijdens elk feestje, pauze of familiedag enthousiast vertellen over haar deelname. Zet jij ook jouw stappen voor ­onderzoek naar kanker?


Loop jij de 4Daagse en wil je ook jouw stappen zetten voor onderzoek naar ­kanker? Maak dan jouw actie aan via de ­Vierdaagse Sponsor­loop.


Wat zijn dendritische cellen?

Dendritische cellen zijn de ‘verkenners’ van ons afweersysteem. Ze sporen afwijkingen op en activeren andere immuuncellen om in actie te komen. Dit proces is cruciaal voor het op gang brengen van een gerichte immuun­reactie. Nicole deed samen met prof. dr. Jolanda de Vries als één van de eersten onderzoek naar dendritische celvaccinaties bij uitgezaaid melanoom. 

Eind dit jaar start een nieuwe studie bij mensen met het Lynch-syndroom, een erfelijke aandoening die het risico op onder meer darm- en baarmoederkanker verhoogt. Deelnemers hebben nog geen kanker gehad en krijgen een vaccin met dendritische cellen die zijn bewerkt met pre-kankereiwitten. ­Reageert het immuunsysteem daarop, dan zou dat de ontwikkeling van ­kanker mogelijk kunnen voorkomen.

13-06-2025

Onze onderzoeksgebieden

Hersentumoren

Hersentumoren algemeen

Sarcomen

Sarcomen onderzoek

Longkanker

Longkanker en poepbacterie

Prostaatkanker

Prostaatkanker onderzoek

Meer onderzoeken

Help mee

Contact
Doneren
Header-prostaatkanker-DNA-als-leidraad