Bierdopjes zijn heel wat waard!
Wat ooit begon als een grap, is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijkse inzameldag van bierdopjes, compleet met muziek en feest: het Bierdoppenfestival in Someren. Dit festival is geïnitieerd door de familie Wijlaars.
In Someren wordt jaarlijks de Kennedymars gehouden, een groot wandelevenement van 80 km. Voor de 50e editie van de Kennedymars werden bewoners langs de route uitgedaagd om iets gezelligs te organiseren en eventuele opbrengsten aan te wenden voor een goed doel.
Vanuit de familie Wijlaars kwam het idee om bierdopjes te verzamelen. Familie, vrienden en collega’s werden gevraagd om ook te gaan verzamelen en zo was het eerste Bierdoppenfestival een feit.
Inmiddels is het niet meer een besloten feestje op het terrein van de familie Wijlaars, maar een groot evenement op het Wilhelminaplein in Someren. Het echte festival vond plaats op 9 juni. Er waren optredens en mensen konden daar hun bierdopjes inleveren.
Bierdopjes komen vanuit het hele land
Het festival is zo populair dat inmiddels door het hele land al bierdopjes worden verzameld. Verzamelaar van het eerste uur, Leo, vertelt: “Ik ben met een vriend, ook als grap, samen begonnen met sparen. Hij had een kleine loods en daar pasten de big bags met bierdopjes op een gegeven moment niet meer in. Toen hebben we een loonwerker benaderd of hij ons kon helpen. Wij mogen zijn bedrijfsruimte gebruiken om de dopjes in op te slaan. Het wordt groter en groter.” Hoe groot blijkt wel uit het feit dat ook een groep vrachtwagenchauffeurs actief is. Leo: “Zij plaatsen, met goedkeuring van hun baas, kubusbakken door het hele land. Als die vol zijn, komen zij die weer omruilen voor een lege bak. Daarnaast zijn er vele anderen die zich, op welke manier dan ook, inzetten om bierdopjes te sparen.”
Ieder jaar gaat het opgebrachte bedrag naar Kika en een ander goed doel. Voor editie 2024 is dat het onderzoek van MDL-arts Tanya Bisseling. Zij doet onderzoek naar erfelijke diffuse maagkanker. Het onderzoek werd aangedragen door verzamelaar van het eerste uur, Leo. Leo: “Vorig jaar liep Tanya de 4Daagse en ik zag haar interview over haar onderzoek. Ik was onder de indruk dat zij zo open sprak over haar eigen ziektegeschiedenis en die van haar gezin. Ik heb de organisatie geattendeerd op het onderzoek en zij hebben dit idee volledig omarmd.”
Dankbaar
Dr. Tanya Bisseling reageert enthousiast op de waardecheque die zij overhandigd krijgt. “Juist bij zeldzame ziektes moet je veel moeite doen om geld te krijgen voor onderzoek. Met dit geld en de inzet van het Radboud Oncologie Fonds helpen jullie mee om dit onderzoek mogelijk te maken.”