Baanbrekende operatie slokdarmkanker mogelijk maken voor iedereen

Chirurg Bastiaan Klarenbeek MICE

Baanbrekende operatie slokdarmkanker mogelijk maken voor iedereen

In 2024 kregen bijna 2.700 mensen in Nederland de diagnose slokdarmkanker. Gemiddeld is vijf jaar na de diagnose nog maar één op de vier mensen in leven. Voor veel patiënten is een operatie, waarbij de slokdarm wordt verwijderd, de belangrijkste stap richting genezing. Maar deze ingreep is zwaar en brengt risico’s met zich mee.

In 2020 startte chirurg Bastiaan Klarenbeek, samen met zijn team, met een nieuwe Japanse operatietechniek, de MICE-procedure. Het Radboudumc heeft deze techniek als eerste in Nederland én Europa geïntroduceerd. De eerste patiënten zijn al succesvol geopereerd in het Radboudumc. Maar om deze veelbelovende methode beschikbaar te maken voor meer ziekenhuizen én patiënten in Nederland en daarbuiten, is dringend extra onderzoek en financiering nodig.

Op zoek naar de beste manier om te ­genezen

“Om te kunnen genezen van slokdarm­kanker moeten we in de meeste gevallen de slokdarm verwijderen en deze vervangen door een buismaag,” legt Klarenbeek uit. “Dit is een zware en risicovolle operatie die we via de buik, borstkas en hals uitvoeren. Complicaties van de longen en lekkage van de aansluiting tussen het bovenste deel van de slokdarm en de buismaag (naadlekkage) komen regelmatig voor en kunnen ernstige gevolgen ­hebben.”

Hetzelfde effect, minder complicaties.

Met de nieuwe MICE-techniek wordt het deel van de operatie dat via de borstkas ­gedaan moet worden, vervangen door een kijkoperatie via de hals. Dit betekent minder beschadiging van gezond weefsel, minder complicaties en een sneller herstel. "Patiënten hebben minder kans op longontsteking en andere ademhalingsproblemen doordat gezonde organen en weefsels minder snel beschadigd raken. Ze verblijven korter in het ziekenhuis en kunnen sneller terug naar hun dagelijks leven. Ook de gevolgen van een naadlekkage verlopen meestal minder ernstig, doordat de longvliezen gesloten kunnen blijven" zegt ­Klarenbeek. “We hebben in de afgelopen jaren de eerste patiënten geopereerd en daarbij ook de nodige aanpassingen ­gedaan, om de techniek verder te verfijnen. Dit stelt ons nu in staat een effectievere operatie uit te voeren, waarbij we indien nodig, ook meer lymfeklieren kunnen wegnemen om de slokdarmkanker te verwijderen, terwijl gezonde organen en weefsels zoveel mogelijk gespaard blijven.”

Meer onderzoek nodig

De wetenschappers willen weten of de voordelen echt zo groot zijn. ­Klarenbeek legt uit: “Opereren we niet de ‘­makkelijkste’ cases met deze techniek? Is deze kankerbehandeling net zo effectief als de traditionele operatie? Wij vermoeden van wel maar dat moeten we ook kunnen aantonen. We willen informatie verzamelen over de patiënten die op deze manier geopereerd worden en over hoe zij herstellen. Deze informatie vergelijken we met die van patiënten die op de standaard manier geopereerd worden.” Toch is de techniek nog niet voor iedere patiënt geschikt, en er is extra onderzoek nodig om de effectiviteit verder te ­bewijzen en complicaties, zoals heesheid en slikproblemen, verder te verminderen.

MICE procedure
Bekijk de animatie­ ­waarin de operatie-­techniek wordt ­uitgelegd.

Samen kunnen we deze techniek ­toegankelijk maken

Momenteel wordt de operatie alleen in het Radboudumc uitgevoerd, maar veel andere ziekenhuizen willen deze baanbrekende methode in de nabije toekomst ook gaan inzetten. Om dat veilig te kunnen doen, zijn extra trainingen, onderzoek en financiering nodig. “We willen ervoor zorgen dat chirurgen in heel Nederland én Europa deze techniek op de juiste manier kunnen toepassen.” zegt Klarenbeek.

We hebben jouw hulp nodig

Zonder extra steun blijft deze techniek slechts voor een beperkte groep patiënten beschikbaar. Met jouw donatie kunnen we dit onderzoek versnellen en ervoor zorgen dat meer mensen met slokdarmkanker toegang krijgen tot een veiligere, minder ingrijpende operatie, met de best ­mogelijke kans op genezing.

Doneer vandaag nog en help mee aan een betere toekomst voor patiënten met slokdarmkanker. Jouw bijdrage kan dr. Bastiaan Klarenbeek helpen om dit ­onderzoek te realiseren. ­­Bijdragen kan via deze link.

Wil je liever je donatie ­overmaken via ons rekening­nummer? Dat kan via ­NL34RABO 033 0000 039 o.v.v. 307666250008 t.n.v. Stichting ­Radboud Fonds inz. Radboud ­Oncologie Fonds.

17-03-2025

Onze onderzoeksgebieden

Hersentumoren

Hersentumoren algemeen

Sarcomen

Sarcomen onderzoek

Longkanker

Longkanker en poepbacterie

Prostaatkanker

Prostaatkanker onderzoek

Meer onderzoeken

Help mee

Contact
Doneren
Header-prostaatkanker-DNA-als-leidraad