Het Europese betalingssysteem SEPA

Europa is op weg naar een gezamenlijk internationaal betaalsysteem: SEPA (Single European Payments Area). Ook het Radboud Oncologie Fonds moet voldoen aan de eisen die de Europese Unie stelt. Voor u als donateur verandert er echter vrijwel niets. Het Radboud Oncologie Fonds zal alleen voortaan uw IBAN (International Bank Account Number) rekeningnummer gebruiken. Wij zetten uw huidige rekeningnummer om naar uw nieuwe IBAN-rekeningnummer, u hoeft daar zelf verder niets voor te doen.

Veelgestelde vragen

Wat is IBAN?

Een IBAN (International Bank Account Number) is het rekeningnummer waarmee betalen binnen Europa gemakkelijker wordt.

——————————————————————————–

Het IBAN van het Radboud Oncologie Fonds

Wat is het IBAN bankrekeningnummer, de BIC code en het Incassant ID van het Radboud Oncologie Fonds?

IBAN Radboud Fonds inzake Radboud Oncologie Fonds: NL34 RABO 033 00 00 039

BIC Radboud Oncologie Fonds: RABONL2U

——————————————————————————–

Wat verandert er voor mij als donateur?

Voor u als donateur verandert er vrijwel niets. Het Radboud Oncologie Fonds zal alleen voortaan uw IBAN gebruiken voor incasso. Wij zetten zelf uw rekeningnummer om naar IBAN. U hoeft zelf niets te doen. Het IBAN wordt tevens voorgeprint op de acceptgiro.

——————————————————————————–

Ik betaal per acceptgiro. Wat verandert er voor mij?

De huidige Euro-acceptgiro wordt vervangen door een nieuwe IBAN acceptgiro. U kunt nog tot 1 februari 2014 gebruikmaken van de huidige Euro-acceptgiro’s. Na die datum zal uw bank deze Euro-acceptgiro’s niet meer verwerken. Het Radboud Oncologie Fonds gaat op tijd over op het gebruik van de nieuwe IBAN acceptgiro’s. U hoeft zelf niets te doen.

——————————————————————————–

Ik betaal per automatische incasso. Wat verandert er voor mij?

Voor automatische incasso’s heeft SEPA geen gevolgen. Hierbij worden de rekeningnummers in ons systeem automatisch omgezet naar het nieuwe IBAN-rekeningnummer.

——————————————————————————–

Wat is er dan nieuw?

Binnen de regels van SEPA zijn het machtigingskenmerk en het incassant ID nieuw en de plicht om te ‘prenotificeren’. We leggen het even uit.

Het machtigingskenmerk – De machtiging voor automatische incasso die u aan het Radboud Oncologie Fonds hebt gegeven, krijgt voortaan een uniek kenmerk: het zogenaamde ‘machtigingskenmerk’. We vermelden uw unieke machtigingskenmerk in de omschrijving van de incasso op u bankafschriften en/of in de bevestigingsbrief. Als u op meerdere manieren het radboud Oncologie Fonds financieel steunt, bijvoorbeeld als donateur en als loterijspeler, dan ziet u twee verschillende machtigingskenmerken.

Incassant ID – Is een kenmerk dat het Radboud Oncologie Fonds als incassant van de bank heeft gekregen. Het incassant ID van het Radboud Oncologie Fonds is: NL55 ZZZ 563 777 890 000.

Terugbetalingsregeling – Een donateur kan bij het Radboud Oncologie Fonds ten allen tijde een verzoek indienen om de gift terugbetaald te krijgen. Als de donateur bij het Radboud Oncologie Fonds hiertoe een verzoek indient, zal het gift bedrag door het Radboud Oncologie Fonds worden terugbetaald.

Prenotificatie – Een prenotificatie is een vooraankondiging. Binnen SEPA is er afgesproken om donateurs vooraf te informeren op welk moment er geïncasseerd zal worden. Zo weet de donateur op welke dag zijn gift aan het Radboud Oncologie Fonds van zijn/haar bankrekening wordt afgeschreven. Het Radboud Oncologie Fonds incasseert uw gift op de volgende dagen: de giften van loterijspelers worden altijd rond de 8ste van de maand afgeschreven en de giften van structurele donateurs worden altijd rond de 25ste afgeschreven.

——————————————————————————–

Wanneer gaat Radboud Oncologie Fonds prenotificeren?

Radboud Oncologie Fonds zal minimaal 6 werkdagen voor een eenmalige incassoafschrijving, of voor de eerste incasso bij een doorlopende machtiging de dag van de incasso aankondigen. U ontvangt van het Radboud Oncologie Fonds deze vooraankondiging per e-mail of post. Het Radboud Oncologie Fonds gaat er vanuit dat de door u verstrekte gegevens zo correct en volledig mogelijk zijn, om u op tijd te kunnen informeren.

——————————————————————————–

Fout IBAN

Staat het IBAN voorgedrukt, maar is het fout? Streep het nummer door, en schrijf het juiste IBAN op. Dit geldt ook als u wilt betalen met een andere rekening. Zijn de adresgegevens op de acceptgiro fout? Neem dan contact op met uw bank zodat zij de gegevens kunnen aanpassen. Let op: oude acceptgiro’s zijn nog tot 1 februari 2014 te gebruiken.

——————————————————————————–

Internetbankieren

Iedereen die via internet zijn betaalverkeer regelt, gebruikt automatisch zijn of haar IBAN-rekeningnummer. Dat regelt de bank.

——————————————————————————–

Ik woon in het buitenland. Wat verandert er voor mij?

Betalen van en naar binnen Europa wordt gemakkelijker door IBAN. U hebt vanaf eind 2013 geen Nederlands rekeningnummer meer nodig voor betalingen aan het Radboud Oncologie Fonds. U kunt dan gewoon uw IBAN gebruiken. Betalingen buiten Europa hebben een BIC code nodig. Onze BIC code is RABONL2U.

——————————————————————————–

Hulp nodig bij het vinden van uw eigen IBAN?

Op www.ibanbicservice.nl staat een gemakkelijk hulpmiddel. Daar vult u simpelweg uw rekeningnummer in en vervolgens verschijnt uw IBAN en desgewenst ook uw BIC in beeld. Handig!

——————————————————————————–

Vragen over IBAN

Hebt u nog vragen? Wij helpen u graag verder!

Neem gerust contact met ons op via 024 36 68328.