Even terug naar de basis: ons lichaam bestaat uit miljoenen cellen. Elke cel heeft een soort ‘receptenboekje’ genaamd DNA, dat ons erfelijk materiaal bevat. Dit DNA bevat alle recepten die onze cellen nodig hebben om eiwitten te maken, die op hun beurt verschillende functies in ons lichaam vervullen, zoals het spieren helpen te bewegen of voedsel te verteren.

RNA is eigenlijk als een boodschapper die de recepten van het DNA naar de plek in je lichaam brengt waar ze nodig zijn. Het brengt een van de recepten van het DNA naar de plek waar eiwitten worden gemaakt.

RNA-analyse is een proces waarbij wetenschappers kijken naar de hoeveelheid en het type RNA-moleculen die aanwezig zijn in een cel of weefselmonster. Door dit te doen, kunnen ze zien welke genen actief zijn en hoeveel van een bepaald eiwit er wordt geproduceerd. Dit kan enorm nuttig zijn bij het begrijpen van ziekten zoals kanker, waarbij bepaalde genen mogelijk te veel of te weinig worden geactiveerd.

Krachtige tool

Dus, in het geval van kanker, kunnen onderzoekers RNA-analyse gebruiken om te zien welke genen actief zijn in de tumorcellen van een patiënt. Dit kan helpen bij het voorspellen hoe agressief de kanker is en welke behandelingen het meest effectief zouden kunnen zijn. Kortom, RNA-analyse is een krachtige tool waarmee wetenschappers meer kunnen leren over hoe onze cellen werken en hoe ze kunnen worden behandeld wanneer er iets misgaat, zoals bij kanker.