Het Radboud Oncologie Fonds maakt mede dankzij uw steun verschillende onderzoeken naar kanker mogelijk. Binnen het onderzoek naar kanker in het Radboudumc zijn al mooie resultaten geboekt waaraan het Radboud Oncologie Fonds heeft bijgedragen. Deze mooie, hoopvolle resultaten zijn soms kleine, maar soms ook heel grote stappen in de goede richting om van kanker een chronische ziekte te maken waaraan steeds minder mensen hoeven te overlijden. Op deze pagina informeren wij u graag over deze mooie resultaten.

Projecten gefinancierd
Het Radboud Oncologie Fonds heeft al ruim 30 onderzoeksprojecten gefinancierd met behulp van donateurs, Zakenvrienden en vermogensfondsen. Daarnaast werft het Radboud Oncologie Fonds in 2020 fondsen voor 20 lopende projecten waarvan al een groot deel terecht is gekomen bij de betreffende onderzoeksteams.

Een mooi jaar
Met 2019 heeft het Radboud Oncologie Fonds een mooi jaar achter de rug: er zijn veel acties gehouden voor onderzoek naar kanker in het Radboudumc, door halwerving heeft het fonds meer donateurs mogen verwelkomen en een aantal organisaties waaronder Stichting Bergh in het Zadel en Stichting Zeven voor Leven/Kanker Zien hebben heel mooie bedragen opgehaald voor het Radboud Oncologie Fonds. Wij zijn daar heel dankbaar voor. Graag laten wij zien wat deze opbrengsten betekenen voor het kankeronderzoek in het Radboudumc.

Onderzoeksresultaten
Natuurlijk vertellen wij u graag waar dat geld naartoe gaat (en is gegaan) en wat onderzoekers daarmee doen en al gedaan hebben. Een aantal mooie voorbeelden:

 • Resultaat in onderzoek naar alvleesklierkanker
  In zijn onderzoek naar alvleesklierkanker heeft dr. Erik Aarntzen met zijn team een manier gevonden om de bescherming van de tumor in de alvleesklier af te breken, waardoor chemotherapie en immuuntherapie mogelijk meer effect hebben op het bestrijden van de tumorcellen.

 • Keuzehulp ontwikkeld voor patiënten met hoofd-halskanker
  Er is onderzoek gedaan door het team van prof. dr. Robert Takes naar de overlevingskans tussen patiënten die vaste controles krijgen en patiënten die zichzelf melden bij klachten. Omdat er na analyse geen verschil werd gevonden, is een keuzehulp ontwikkeld voor patiënten met hoofd-halskanker. Deze keuzehulp is bedoeld om te bepalen welke vorm van nazorg het beste past.

 • Snellere diagnose prostaatkanker door kunstmatige intelligentie
  Veel onderzoek richt zich op het verzamelen van grote hoeveelheden beelden die door computers zijn gemaakt. Nu al kunnen tumoren in de prostaat snel en nauwkeurig worden opgespoord door kunstmatige intelligentie (AI). Computers zijn nu al in staat om een meer nauwkeurige en snellere diagnose te stellen dan artsen. Dr. Henkjan Huisman ziet in het onderzoek naar kunstmatige intelligentie een belangrijke rol voor computers weggelegd bij het snel diagnosticeren van prostaatkanker.

  Dit zijn enkele voorbeelden van resultaten die behaald zijn door bij te dragen aan het onderzoek naar kanker in het Radboudumc. Mocht u meer willen weten? Wij vertellen u graag meer over onze resultaten en die van onze onderzoekers. U kunt telefonisch contact met ons opnemen via (024) 36 68328 en/of 06-50092631.