Het Radboud Oncologie Fonds maakt mede dankzij uw steun verschillende onderzoeken naar kanker mogelijk. Binnen het onderzoek naar kanker in het Radboudumc zijn al mooie resultaten geboekt waaraan het Radboud Oncologie Fonds heeft bijgedragen. Deze mooie, hoopvolle resultaten zijn soms kleine, maar soms ook heel grote stappen in de goede richting om van kanker een chronische ziekte te maken waaraan steeds minder mensen hoeven te overlijden. Op deze pagina informeren wij je graag over deze mooie resultaten.

Onderzoek steunen
Het Radboud Oncologie Fonds kan alle hulp gebruiken om een verschil te maken in onderzoek naar kanker. In de vorm van donaties, maar ook op andere manieren. Door halwerving verwelkomen wij steeds meer donateurs en een aantal organisaties waaronder Stichting Bergh in het Zadel en Stichting Zeven voor Leven/Kanker Zien hebben heel mooie bedragen opgehaald. Wij zijn daar heel dankbaar voor.

Resultaten uit onderzoek
Het Radboud Oncologie Fonds heeft al ruim 30 onderzoeksprojecten gefinancierd met behulp van donateurs, Zakenvrienden en vermogensfondsen. Graag laten wij zien wat opbrengsten betekenen voor het kankeronderzoek in het Radboudumc. Hieronder tref je een overzicht van de resultaten uit de verschillende onderzoeken en studies.

– PHTS / Cowden Syndroom –
Welke zorg hebben patiënten met het PTEN hamartoom tumorsyndroom, voorheen het Cowden-syndroom genoemd, nodig?

Mensen met PHTS (PTEN hamartoom tumorsyndroom) hebben een hoog risico op verschillende vormen van erfelijke kanker, waardoor ze jaarlijks uitgebreid worden gecontroleerd om kanker zo vroeg mogelijk op te sporen. Maar dat is niet alles. Bovenop dit verhoogde risico hebben ze vaker dan anderen ook communicatiebeperkingen. Het is daardoor ingewikkeld voor zorgverleners te begrijpen wat een patiënt nodig heeft. Medische adviezen overbrengen aan patiënten kan hierdoor lastig zijn en ook is niet zeker of medische controles door patiënten worden opgevolgd. Het signaleren van pijn en lichamelijke veranderingen is essentieel om kanker in een vroeg stadium te kunnen opsporen. Als patiënten daarover moeilijk kunnen communiceren, kunnen zorgverleners niet op de tijd de juiste zorg bieden. 

Lees hier meer over de resultaten uit het onderzoek (incl. publicatie)

– Prostaatkanker –
Snellere diagnose prostaatkanker door kunstmatige intelligentie

Veel onderzoek richt zich op het verzamelen van grote hoeveelheden beelden die door computers zijn gemaakt. Nu al kunnen tumoren in de prostaat snel en nauwkeurig worden opgespoord door kunstmatige intelligentie (AI). Computers zijn nu al in staat om een meer nauwkeurige en snellere diagnose te stellen dan artsen. Dr. Henkjan Huisman ziet in het onderzoek naar kunstmatige intelligentie een belangrijke rol voor computers weggelegd bij het snel diagnosticeren van prostaatkanker.

– Hoofd-halskanker –
Keuzehulp voor patiënten met hoofd-halskanker (deel 1)

Er is onderzoek gedaan door het team van prof. dr. Robert Takes naar de overlevingskans tussen patiënten die vaste controles krijgen en patiënten die zichzelf melden bij klachten. Omdat er na analyse geen verschil werd gevonden, is een keuzehulp ontwikkeld voor patiënten met hoofd-halskanker. Deze keuzehulp is bedoeld om te bepalen welke vorm van nazorg het beste past.

– Alvleesklierkanker –
Het heterogene gedrag van alvleesklierkanker voorspellen met behulp van niet-invasieve PET / CT-beeldvorming

In zijn onderzoek naar alvleesklierkanker heeft dr. Erik Aarntzen met zijn team een manier gevonden om de bescherming van de tumor in de alvleesklier af te breken, waardoor chemotherapie en immuuntherapie mogelijk meer effect hebben op het bestrijden van de tumorcellen.

Lees hier meer over de resultaten uit het onderzoek.

– Preventie van kanker –
Communicatietool met kankerpatiënten over leefstijl(verandering)

Onderzoek naar leefstijlverandering bij patiënten na een succesvolle kankerbehandeling en daarmee de kans op terugkeer van de ziekte te verminderen.

– Darmkanker –
Chromosoomafwijkingen bij erfelijke aanleg voor darmkanker

Slordige celdeling als aanwijzing voor een erfelijke aanleg voor darmkanker. Onderzoeksmedewerkster Lilian Vreede heeft zich beziggehouden met het optimaliseren van de methode om het erfelijk materiaal uit een enkele cel te kunnen isoleren en vermenigvuldigen. Met geavanceerde uitleestechnieken wordt van drie verschillende dikkedarmkanker cellijnen het hele genoom in kaart gebracht. Daarbij wordt gekeken of de ‘nette’ of ‘slordig’ gedeelde cellen herkent kunnen worden. 

– Acute Lymfatische Leukemie (ALL)  –
Gevoelige detectie bij kinderen met leukemie (ALL)

In dit onderzoek werd gekeken in welke mate de leukemiecellen zijn veranderd als de ziekte terugkeert, welke specifieke onderdelen van behandeling hier een effect op hebben, en hoe specifieke subpopulaties van leukemiecellen hierin een rol kunnen spelen. 
Als conclusie blijkt dat afwijkingen in deze ‘slechte genen’ zijn helemaal niet zo schadelijk zijn als ze slechts in een deel van de leukemiecellen voorkomen. Een groep kinderen hoeft nu de belastende zwaardere behandeling niet te ondergaan.


Dit zijn enkele voorbeelden van resultaten die behaald zijn door bij te dragen aan het onderzoek naar kanker in het Radboudumc. Mocht u meer willen weten? Wij vertellen u graag meer over onze resultaten en die van onze onderzoekers. U kunt telefonisch contact met ons opnemen via (024) 36 68328 en/of 06-50092631.