Informatie

Onderzoekers

Dr. Yvonne Versleijen-Jonkers

Prof. Dr. Winette van der Graaf

Afdeling Medische Oncologie, Radboudumc Nijmegen

 

Onderzoek

Het osteosarcoom is de meest voorkomende kwaadaardige bottumor die met name voorkomt bij kinderen en jong volwassenen. Door de toevoeging van chemotherapie aan de chirurgische behandeling is het vooruitzicht voor patiënten met een osteosarcoom aanzienlijk verbeterd. In de laatste decennia is er echter geen verdere toename in overleving van deze, in het algemeen jonge, patiënten bereikt. Globaal geneest tweederde van hen, en de late effecten van de chemotherapeutische behandeling zijn allesbehalve verwaarloosbaar. Hoewel nieuwe target-gerichte behandelingen massaal hun intrede doen voor de behandeling van frequent voorkomende tumortypen, loopt onderzoek naar de rol van deze therapieën bij zeldzamere tumoren zoals het osteosarcoom achter. Daarom is er een grote behoefte aan nieuwe effectievere behandelingen voor deze jonge patiënten.

 

Een potentieel target dat bij osteosarcomen een rol lijkt te spelen is het MEK eiwit. Eerder preklinisch onderzoek heeft uitgewezen dat een MEK remmer wel effect heeft, maar nog niet voldoende effectief is om de tumor volledig uit te schakelen. We verwachten dat de combinatie van de MEK remmer met het chemotherapeuticum cisplatine zeer effectief zou kunnen zijn aangezien recent onderzoek heeft uitgewezen dat MEK een rol speelt bij de resistentie tegen cisplatine in osteosarcomen.  Daarom zouden we in dit project deze combinatie willen testen in de osteosarcoom muismodellen die we ter beschikking hebben.

 

Financiering

Het hele project is gefinancierd door stichting Honderd Duizend Keer een Tientje. De Stichting werd opgericht nadat de zoon van een van de initiatiefnemers te maken kreeg met een sarcoom; een zeer agressieve kwaadaardige tumor. Er is weinig geld om onderzoek naar sarcomen te financieren, daarom besloten de initiatiefnemers
zelf het heft in handen te nemen via stichting HDKT. Lees hier meer over stichting HDKT.