Informatie

Immuuntherapie heeft de levensverwachting van mensen met uitgezaaide longkanker aanzienlijk verlengd. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 14.000 mensen de diagnose longkanker. De meeste van hen komen in aanmerking voor een behandeling met immuuntherapie. Helaas werkt deze behandeling slechts bij de minderheid van de patiënten langdurig. Wij willen kunnen voorspellen welke mensen dit zijn. Hoogste tijd om dit te onderzoeken!

 

“Stel je voor dat je een longkankerpatiënt bent en je komt in aanmerking voor immuuntherapie. Hoe weet je dan of deze behandeling gaat werken? Wij zijn ervan overtuigd dat darmbacteriën ons hier meer informatie over kunnen geven. Dit kan ons helpen om de immuuntherapie van nu  en van de toekomst te verbeteren”

 

Wij willen weten bij wie immuuntherapie langdurig werkt
Gezien de hoge kosten en de mogelijke ernstige bijwerkingen, is het wenselijk om de behandeling alleen te geven aan patiënten wiens immuunsysteem langdurig actief blijft tegen kanker. We weten helaas nog niet welke factoren hieraan bijdragen. Met zoveel mensen die jaarlijks longkanker krijgen, is het belangrijk de behandeling alleen te geven als je weet dat deze  effectief zal zijn.

Darmbacteriën kunnen hierbij helpen
Darmbacteriën spelen een belangrijke rol in het aansturen van ons immuunsysteem en kunnen daardoor mogelijk een grote invloed hebben op immuuntherapie. Daarom willen we onderzoeken of darmbacteriën vóór start van de behandeling kunnen voorspellen welke patiënten na een jaar nog steeds goed reageren op immuuntherapie. Dit kan ons hopelijk meer inzicht geven in kenmerken die voorspellend zijn voor een langdurige reactie op immuuntherapie.

Medische vooruitgang
Dit onderzoek is niet belastend voor patiënten. Door simpelweg ontlasting in te leveren voor dit onderzoek kunnen patiënten bijdragen aan medische vooruitgang. De informatie die we tijdens dit project verzamelen, kan ons ook helpen bij het verbeteren van bestaande immuuntherapieën en het ontwikkelen van nieuwe en mogelijk betere behandelingen in de toekomst.