Rouwen om 'Ons Gijs'

Ons-Gijs

Rouwen om 'Ons Gijs'

Een documentaire over rouwverwerking

Wat als je je broer verliest aan kanker? Hoe ga je daar mee om en geef je dat een plek? Het is 2018 als Noortje de Vries haar broer Gijs (27) verliest aan melanoomkanker. Drie maanden na zijn dood vertrok zij naar Amerika. Bij terugkomst in 2020 merkte Noortje dat ze eigenlijk door haar vertrek naar Amerika was weggelopen voor haar rouwproces. Ook had ze het gevoel dat ze niet goed met haar ouders en broer over het verlies van Gijs kon praten.

Noortje studeert Journalistiek aan de Fontys Hogeschool en besloot samen met haar studiegenoot Sander Kok voor hun minor 'Audio Visual Storytelling' een documentaire te maken waarin zij op zoek gaat naar de manier hoe mensen met het rouwproces omgaan. Dit doet ze door middel van gesprekken met haar familie, gesprekken met lotgenoten, zoekt ze plekken op uit het verleden en volgt ze een therapiesessie met een rouwspecialist. Op deze manier wil ze erachter komen hoe haar eigen rouwproces werkt en waar het obstakel ligt waarom ze er met haar familie niet over kan praten.

Met deze documentaire wil ze laten zien dat het belangrijk is dat dit verhaal verteld wordt omdat het om een belangrijk maatschappelijk onbesproken onderwerp gaat. Noortje heeft gemerkt dat mensen het vaak moeilijk vinden om over rouwen te praten en niet weten hoe ze hiermee moeten omgaan. Door deze documentaire wil zij herkenning en erkenning creëren voor mensen die hetzelfde hebben meegemaakt of zullen meemaken.

Team Gijs
De broer van Noortje is overleden aan melanoomkanker. Dit is een vorm van kanker waar nog veel onderzoek naar gedaan wordt. De moeder van Noortje, Desiree, zet zich in om zoveel mogelijk geld op te halen zodat het onderzoek naar deze vorm van kanker verbeterd kan worden. Zij wil het verdriet en gemis omzetten in iets positiefs. Desiree: "Dichter bij een fonds als het Radboud Oncologie Fonds kun je niet komen. Hier zal niets aan de zogenaamde “strijkstok” blijven hangen. Alle donaties zullen volledig ten goede komen aan dit fonds."

Doneer hier aan aan Team Gijs

19-04-2022

Onze onderzoeksgebieden

Prostaatkanker

Prostaatkanker onderzoek

Blaaskanker

Onze onderzoeken

Darmkanker

Darmkanker onderzoek

Maagkanker

Maagkanker

Meer onderzoeken

Help mee

Contact
Doneren
Header-prostaatkanker-DNA-als-leidraad