‘Leefstijl is van invloed op kanker’

Mathieu-Goedhart-met-Lieke

‘Leefstijl is van invloed op kanker’

Dat is de stellige overtuiging van Mathieu Goedhart. In 2012 kreeg hij te horen dat hij ongeneeslijk ziek was. Met daarbij de verwachting dat hij niet langer dan 2 jaar zou leven. “1 november is het alweer 8 jaar geleden dat ik voor het eerst geopereerd ben.” zegt Mathieu.

Mathieu in juni 2019 tijdens zijn eerste halve ­triatlon, de Iron Man 70.3 in Luxemburg. 

“Wat kan ik er zelf aan doen om positief bij te dragen aan het ziekteproces?” vroeg Mathieu aan zijn arts, prof. dr. Witjes van het Radboudumc, nadat hij te horen had gekregen dat hij zo ernstig ziek was. “Doe maar wat jij goedvindt en waar jij je het beste bij voelt.” kreeg hij als reactie te horen. Mathieu was al een actief sporter en besloot vanaf dat moment nóg meer te gaan sporten om de zware hormoonbehandelingen aan te kunnen. Hardlopen, zwemmen en krachttraining. Ik kreeg daarna steeds de best mogelijke bloeduitslagen. Dat sterkte mij in de gedachte dat een gezonde leefstijl bijdraagt. “Daarnaast voelde ik mij na het sporten ook heel sterk. Het deed iets met mijn mentale veerkracht.”

Sport en voeding
Tegelijkertijd is hij ook aan de slag gegaan met zijn voeding. “Ik liep door de supermarkt met een ‘Wat-zit-er-in-uw-eten-boekje’ om alle producten te scannen op toegevoegde middelen en E-nummers. Natuurlijk eet ik veel groente en fruit. En dat doe ik nog steeds.”

Voordat Mathieu voor de eerste keer geopereerd werd heeft hij nog een halve marathon gelopen. “Dat was de finale ­afsluiting zodat ik topfit de operatie kon ondergaan. Het herstellen van de ­operatie is daardoor ook heel goed verlopen.”
Inmiddels heeft Mathieu veel behandelingen en operaties achter de rug. In 2017 is hij zelfs drie keer geopereerd. Dankzij zijn fitheid durfden artsen het aan om iedere volgende operatie uit te voeren.


Ik liep door de supermarkt met een ‘Wat-zit-er-in-uw-eten-boekje’


Uit onderzoek blijkt dat een goede lichamelijke fitheid patiënten met kanker betere overlevingskansen biedt. Het versterkt je natuurlijke afweer en zorgt voor een sneller herstel. “Mijn ultieme doel is: horen dat ik schoon ben.”

Inzetten voor het goede doel
Naast zijn fulltime baan en zijn gezin probeert hij tijd vrij te maken voor goede doelen waaronder het Radboud Oncologie Fonds. “Ik heb veel te danken aan Radboudumc en prof. dr. Witjes in het bijzonder en doe daarom graag iets terug.” Volgens hem werkt het twee kanten op. “Artsen doen er alles aan om je beter te maken en zien vervolgens dat het werkt. Ik probeer hen te helpen door geld in te zamelen voor meer onderzoek, zodat zij weer meer mogelijkheden hebben om mensen te behandelen.”

We gaan een nieuw jaar tegemoet en vanuit dat oogpunt wenst Mathieu dat nog meer mensen zich bewust zijn van een gezond leefstijl. “Te veel mensen zijn daar zich daar niet bewust van. Je kan nooit voorkomen dat je kanker krijgt maar op het moment dat je onverhoopt ziek wordt kan het zeker helpen. Artsen hebben aangegeven dat als ik niet zo’n gezonde levensstijl had gehad ik er waarschijnlijk niet meer was geweest. Ik hoop dan ook dat dit artikel bijdraagt aan de bewustwording hiervan. Het kan je verder helpen en het draagt absoluut bij aan een beter verloop van je ziekteproces.”


Hope4life Ontbijtrun


Elk jaar organiseert Mathieu in zijn woonplaats Deil de Hope4Life Ontbijtrun. Hierbij wordt hardlopend of wandelend geld voor kankeronderzoek opgehaald. Na afloop krijgen de deelnemers een geheel verzorgd en door lokale ondernemers gesponsord ontbijt.
Wil jij Mathieu helpen bij het inzamelen van geld voor onderzoek?

15-12-2020

Onze onderzoeksgebieden

Prostaatkanker

Prostaatkanker onderzoek

Blaaskanker

Onze onderzoeken

Darmkanker

Darmkanker onderzoek

Maagkanker

Maagkanker

Meer onderzoeken

Help mee

Contact
Doneren
Header-prostaatkanker-DNA-als-leidraad