Erfelijke kanker. Dubbel risico, dubbele aandacht.

Anne-van-Altena

Erfelijke kanker. Dubbel risico, dubbele aandacht.

Het Lynch-syndroom is een erfelijke aandoening die voor zowel mannen als vrouwen een verhoogde kans geeft op het ontstaan van darmkanker op relatief jonge leeftijd, vaak voor het 50ste levensjaar. Maar dat is niet alles: vrouwen met het Lynch-syndroom hebben ook een grotere kans op het ontwikkelen van baarmoederkanker. Gynaecoloog-oncoloog Anne van Altena en haar onderzoeksteam van het Radboudumc vinden daarom dat deze vrouwen extra aandacht verdienen.

Waarom is vroege opsporing belangrijk?

Vrouwen met Lynch-syndroom hebben tot 68% kans op het ontwikkelen van dikke darmkanker en tot 65% op baarmoeder­slijmvlieskanker. Deze percentages zijn veel te hoog. Daarom worden deze vrouwen uitgenodigd voor een speciaal screenings­programma. Dit programma is erop gericht om darm- en baarmoederkanker in een vroeg stadium op te sporen, bij voorkeur voordat de kanker echt is ontstaan. “Het ­ultieme doel is om kanker te voorkomen of in een eerder stadium te kunnen ­behandelen,” legt Anne uit.

Gecombineerde controles

Voor de controle op darmkanker krijgen vrouwen met Lynch-syndroom meestal elke twee jaar een coloscopie (kijkonderzoek van de dikke darm) bij de maag-darm-lever (MDL)-arts. Daarnaast voert de gynaecoloog jaarlijks een inwendige echo uit om baarmoederslijmvlieskanker op te sporen. Hierbij wordt ook weefsel uit de baarmoederholte (pipelle) afgenomen. Door deze onderzoeken te combineren, hoeven patiënten minder vaak naar het ziekenhuis voor deze vervelende onderzoeken.


‘Het ultieme doel is om ­kanker te voorkomen of in een eerder stadium te kunnen ­behandelen.’


Bovendien kunnen zorgprofessionals beter samenwerken, wat leidt tot minder stress, angst, pijn en minder onderzoeken voor de patiënt. “Het combineren van deze controles maakt het proces niet alleen efficiënter, maar ook minder belastend voor de vrouwen,” aldus Anne.

Patiëntvriendelijk en efficiënt werken

Het onderzoek richt zich ook op de vraag of het gynaecologisch onderzoek tegelijkertijd met het darmonderzoek kan worden uitgevoerd, onder dezelfde verdoving. Dit zou minder pijn opleveren voor de patiënt en ervoor zorgen dat ze minder vaak naar de polikliniek hoeft te komen. “De vrouwen voelen zich vaak opgelucht dat ze niet telkens opnieuw een vervelende procedure hoeven te ondergaan,” vertelt Anne. “Daarnaast wordt onderzocht of deze gecombineerde aanpak efficiënt en doelmatig is voor zorgprofessionals.”

Voorlichting en preventie

Een ander belangrijk aspect van het project is de voorlichting van vrouwen met Lynch-syndroom die een ingreep aan de dikke darm moeten ondergaan. Bij deze operaties kan overwogen worden om tegelijkertijd preventief de baarmoeder en/of eierstokken met eileiders te verwijderen. Dit voorkomt dat vrouwen kort na een darmoperatie alsnog een gynaecologische operatie moeten ondergaan vanwege afwijkingen die bij een latere screening zijn gevonden. “Voorlichting is cruciaal, zodat vrouwen goed geïnformeerde keuzes kunnen maken over hun gezondheid,” benadrukt Anne.


‘Als je er goed over nadenkt besef je dat het combineren van deze onderzoeken veel kan opleveren. Twee vliegen in een klap; minder vaak naar het ziekenhuis voor een vervelend onderzoek én samenwerking tussen zorgprofessionals. Efficiënt en ­patiëntvriendelijk. Hoogste tijd om dit te ­onderzoeken.’


Onderzoek naar betere zorg

De onderzoekers willen bij ongeveer 700 vrouwen met het Lynch-syndroom nagaan of ze in de jaren na hun diagnose een darmoperatie hebben ondergaan. Vervolgens wordt onderzocht of bij deze vrouwen preventief de baarmoeder en/of eierstokken met eileiders zijn verwijderd en of er gynaecologisch onderzoek is verricht in het jaar voorafgaand aan de darmoperatie. “We willen de zorg voor deze vrouwen, die dubbel getroffen zijn, echt verbeteren,” zegt Anne. “Het is ons doel om hun leven zo gezond en zorgvrij mogelijk te maken.”

Helpt u ook mee?

Samen kunnen we een verschil maken in de zorg voor deze ­vrouwen, die dubbel getroffen zijn. Jouw bijdrage kan helpen om dit onderzoek te realiseren. ­
­Bijdragen kan via deze link

Wil je liever je donatie ­overmaken via ons rekening­nummer?
Dat kan via ­NL34RABO 033 0000 039 o.v.v. 9000307691240013
t.n.v. ­Stichting ­Radboud Fonds inzake Radboud ­Oncologie Fonds.

18-06-2024

Onze onderzoeksgebieden

Prostaatkanker

Prostaatkanker onderzoek

Blaaskanker

Onze onderzoeken

Darmkanker

Darmkanker onderzoek

Maagkanker

Maagkanker

Meer onderzoeken

Help mee

Contact
Doneren
Header-prostaatkanker-DNA-als-leidraad