Het afweersysteem is het verdedigingssysteem van je lichaam. Het beschermt tegen ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Stel je voor dat je lichaam een fort is, dan zijn de soldaten die het fort beschermen tegen indringers het afweersysteem. Immunotherapie met immuun-checkpointremmers (ICI) helpt het afweersysteem sterker te bewapenen en zelf de kanker te bestrijden.

Ontdekken van verkeerde cellen

Het lichaam heeft immuuncellen, de soldaten, die kankercellen kunnen herkennen en aanvallen. Maar soms kunnen deze immuuncellen niet goed bij de kankercellen doordat deze barricades opwerpen. De kankercellen kunnen blijven doorgroeien.

Afweersysteem bewapenen

Met ICI-immunotherapie worden de immuuncellen extra bewapend. Artsen geven medicijnen die het afweersysteem sterker maakt en traint hoe het de barricades kan herkennen en kan aanvallen. 

Aanvallen en verslaan

De immuuncellen zijn klaar om de barricades te herkennen en op te heffen. Ze kunnen de kankercellen vinden en vernietigen, waardoor het lichaam gezonder wordt.

Hoewel immunotherapie veelbelovend is gebleken voor bepaalde soorten kanker, is het niet altijd effectief voor alle typen. Wetenschappers werken hard aan de ontwikkeling van de therapie zodat in de nabije toekomst veel meer soorten kanker op deze manier kunnen worden behandeld.