Woensdagavond 6 februari vindt alweer de derde editie van het Benefietconcert ‘Hartverwarmend en gepassioneerd’ plaats. Theatermaakster Kitty Trepels van Mil organiseert samen met collega-artiesten de benefietavond die in het teken zal staan van de ziekte kanker. Kitty, zelf getroffen door kanker, wil zich niet bij haar situatie neerleggen: “Ik doe wat ik nog kan doen voor het kankeronderzoek. De opbrengst van het concert gaat dan ook naar het Radboud Oncologie Fonds.”

In 2017 werd het benefietconcert voor de eerste keer gehouden op Wereldkankerdag. Vorig jaar kreeg het een vervolg in theater Markant in Uden en dit jaar zal het muzikale evenement twee dagen na Wereldkankerdag plaatsvinden in de Hogeschool Arnhem/Nijmegen (HAN) aan de Kapittelweg in Nijmegen. “Zelf heb ik een uitstekende behandeling gekregen in het Radboudumc. Ik wilde er daarna iets mee doen in het theater. Voor een breed publiek wilde ik inzichtelijk maken wat het betekent om kanker te hebben. Zo zijn mijn solo-optredens ontstaan en ook het idee om een benefietconcert te organiseren waarvan de opbrengst naar het kankeronderzoek in het Radboudumc gaat, ” vertelt de bevlogen artieste.

Anders dan voorgaande edities
Hoewel het concert qua opzet lijkt op eerdere edities van het benefietconcert, legt Kitty Trepels van Mil uit dat het dit jaar toch iets anders wordt: “We hebben een aantal dezelfde artiesten aangetrokken, maar ook een paar die nog niet eerder hebben meegedaan aan ‘Hartverwarmend en gepassioneerd’. Zo hebben we het cabaretduo Piepschuim en de muzikale Andersons aan het concert kunnen binden. Maarten Peeters en Bart Stultiens zijn vertrouwde gezichten onder de deelnemende artiesten. Ook zal ik deze editie zelf weer de presentatie op mij nemen en zijn de oncologen prof. dr. Carla van Herpen en dr. Sasja Mulder aanwezig om meer te vertellen over hun werk.”

Verstand op nul
Tussen alle theaterwerkzaamheden voor de HAN door moet Kitty Trepels van Mil regelmatig naar het nabijgelegen Radboudumc voor controle of een gesprek met haar behandelend arts. “Het is gewoon een kwestie van ‘verstand op nul’. Ik leef eigenlijk in twee werelden die beide gewoon doorgaan. Die afwisseling helpt mij wel om er doorheen te komen op moeilijke momenten. Als ik in het ziekenhuis ben, troost ik mij ook met de gedachte dat kankerbehandelingen in Nederland echt goed zijn. Mogen we blij mee zijn! Daarnaast weet ik dat ik niet in mijn eentje ben. Eén op de drie mensen krijgt kanker; bijna iedereen krijgt direct of indirect te maken met deze vreselijke ziekte. En zakelijk gaat het natuurlijk ook gewoon door. The show must go on.”

Professioneel
Dr. Sasja Mulder, Van Mil’s vaste 2e oncologe als haar eigen oncoloog afwezig is, , benadrukt ook dat haar professionaliteit  belangrijk is om het werk met kankerpatiënten te kunnen doen. “Hoewel ik wel geraakt kan en mag zijn door de verhalen van mijn patiënten moet het me niet zodanig uit mijn evenwicht brengen dat ik niet meer professioneel kan zijn.  Want uiteindelijk moet ik de patiënt bijstaan en die moet geen last hebben van mijn emoties. Meestal lukt mij dat goed, al , komt het een enkele keer voor dat ik zelf ook uit mijn doen ben. Jonge kinderen, leeftijdsgenoten en mensen die ik lang ken, dat raakt mij ook diep. Mijn vader is onlangs overleden aan een vorm van beenmergkanker, dan komt het ook even erg dichtbij, al is het ook goed en leerzaam om het vanuit de patiënt en zijn naasten mee te maken. . Maar ik merk ook dat ik met mijn werk zo bezig ben met de essentie van het leven, dat ik daar op een bepaalde manier ook een goed gevoel aan overhoud. Van de interessante en mooie gesprekken die ik heb met mensen krijg ik veel energie. Het is dankbaar werk.”

Die ene keer
Dr. Sasja Mulder: “Een keer heb ik echt gehuild. Met een patiënte met een uitgezaaide vorm van kanker die ik al 12,5 jaar ken , besprak ik de situatie van mijn vader die op dat moment heel ziek was. Normaal zou ik dat niet bespreken met patiënten maar gezien onze goede band en het feit  dat ik wist dat ik op korte termijn zou uitvallen vanwege zijn overlijden voelde het gepast om het te bespreken. Zij had net haar schoonvader verloren en al eerder haar vader. Ik heb al veel slecht nieuws gesprekken met haar en haar man gevoerd waarbij ze bijna nooit heeft hoeven te huilen. Maar nu  zaten we ineens met z’n drietjes te huilen over onze vaders, waar we dan ook wel weer om moesten lachen achteraf. Een heel mooi moment. Sowieso merk ik dat kanker steeds minder een taboe is en dat er meer over wordt gepraat. Dat zie je nu ook weer terug in dit initiatief: een benefietconcert voor kankeronderzoek waar nadrukkelijk ruimte is voor verhalen over wat de ziekte doet met mensen.”  

Kaarten benefietconcert nog te koop
Kaarten voorhet benefietconcert op zijn nog te bestellen via campustheater@han.nl. De opbrengst van het concert gaat naar het Radboud Oncologie Fonds. Geld dat gedoneerd wordt aan dit fonds gaat naar kankeronderzoeksprojecten in het Radboudumc. Op www.radboudoncologiefonds.nl is het gehele portfolio aan onderzoeksprojecten te vinden.