Aankomend weekend nemen veel wielrenners deel aan de Ronde van Nijmegen. Onderzoeker en fysiotherapeut Marieke ten Tusscher gaat ook mee op deze dag, samen met zes collega’s. Ze doen dit om geld in te zamelen voor het onderzoek naar beweegzorg bij zeldzame kanker. We stellen Marieke vijf vragen over hun actie.

Wie zijn jullie?
We zijn allemaal onderzoekers in de groep ‘Exercise Oncology’ van dr. Laurien Buffart in het Radboudumc. We zijn dagelijks bezig met het verbeteren van trainingsprogramma’s en beweegzorg voor kankerpatiënten tijdens en na hun behandeling.

Wat gaan jullie doen?
We willen door deelname aan de Ronde van Nijmegen geld inzamelen voor ons onderzoeksproject om de beweegzorg voor patiënten met zeldzame kanker te verbeteren. Deze patiëntengroep wordt vaak niet opgenomen in wetenschappelijke studies. Hoewel het aantal patiënten per tumorsoort klein is, vormen ze samen een aanzienlijk deel van alle kankerpatiënten. Daarnaast willen we ook meer aandacht genereren voor deze patiëntengroep.

Waarom dit onderzoek?
Eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat bewegen bijdraagt aan het welzijn van kankerpatiënten of op zijn minst aan hun ziekteproces. Fysieke training onder begeleiding van een fysiotherapeut tijdens en na kankerbehandeling heeft positieve effecten op fysieke fitheid, vermoeidheid en kwaliteit van leven bij veelvoorkomende kankersoorten zoals borst- en prostaatkanker. We willen onderzoeken of dit ook geldt voor patiënten met zeldzame kanker. Het is mogelijk dat deze groep andere bijwerkingen heeft, waardoor de beweegzorg op een andere manier benaderd moet worden. We willen specifieke beweegprogramma’s ontwikkelen en kijken hoe deze programma’s werken voor patiënten met zeldzame kanker.

Waarom de Ronde van Nijmegen?
Aangezien we ons allemaal bezighouden met het effect van bewegen in ons werk en ook in onze vrije tijd regelmatig sportief bezig zijn, wilden we een sportief evenement koppelen aan ons onderzoeksproject. Daarnaast maakt het Radboudumc zich ook sterk voor het thema ‘bewegen’ en was dat een extra motivatie om te kiezen voor een lokaal evenement. De Ronde van Nijmegen fietsen is voor ons allemaal een mooie gelegenheid om geld in te zamelen en daarmee de beweegzorg voor patiënten met zeldzame kanker te verbeteren. Natuurlijk versterkt dit ook het teamgevoel. We starten zondag om half 10 en fietsen 70 kilometer. Het wordt een gezamenlijke inspanning, dus we beginnen en eindigen samen. Eventuele lekke banden repareren we dus óók samen. We hebben al samen getraind en merkten dat de heuvels uitdagend zijn. We zullen elkaar zeker uitdagen om het uiterste uit onszelf te halen.

Hoe kunnen mensen jullie steunen?
Mensen kunnen ons steunen door een donatie te doen aan het onderzoek via het actieplatform van het Radboud Oncologie Fonds. Doneren kan eenvoudig via deze link: https://radboudoncologiefonds.voorradboudfonds.nl/project/zeldzame-kanker-beweegzorg/teams
Ook mensen met zeldzame kanker hebben belang bij onderzoek en daarom hopen wij dat iedereen ons financieel wil steunen. Alle kleine beetjes helpen, dus elk bedrag is welkom.