Informatie

MRI Nano-vloeistof is een nano-ijzer vloeistof Sinerem/Combidex dat 2 mm kleine uitzaaiingen in de lymfeklieren zichtbaar kan maken. Het middel bestaat uit kleine ijzer-nanodeeltjes, die in de ader wordt gespoten. Na 24 uur zijn de uitzaaiingen in lymfeklieren als een duidelijk wit gebied zichtbaar, terwijl de gezonde delen mooi zwart blijven. De witte uitzaaiing lijkt op een zaklamp in de duisternis en is voor de radioloog onmogelijk te missen.

 

Wat betekent dit voor patiënten?

Deze vloeistof biedt een enorme verbetering ten opzichte van de huidige technieken, die alles onder de 8 mm niet kunnen laten zien. ´Kijk’-operaties zijn zelfs niet meer nodig. Doordat de uitzaaiingen hierdoor veel eerder worden herkend, kunnen eerder maatregelen genomen worden om de ziekte te bestrijden. Daarmee worden zelfs levens gered. Kleine uitzaaiingen zijn namelijk goed te behandelen en vaak ook te genezen! Vroege en gerichte behandeling door bijvoorbeeld gefocusseerde radiotherapie is dankzij deze nano-vloeistof mogelijk en leidt zo tot genezing met minder bijwerkingen. Onnodige hormoonbehandelingen gaan tot het verleden behoren.

 

En toch was het niet beschikbaar

Het is geen nieuw middel, het bestaat al jaren, maar de reguliere farmacie heeft de productie ervan destijds gestopt. De kosten van het registratieproces zijn te hoog. De afdeling radiologie van professor Jelle Barentsz heeft het productieproces en de licentierechten van dit middel echter met een lening kunnen opkopen en kan het produceren.

 

Professor Jelle Barentsz

Professor Barentsz ontving de Koningin Wilhelmina Onderzoeksprijs voor het toepassen van nieuwe MRI-technieken om prostaatkanker en mogelijke uitzaaiingen ervan beter in kaart te brengen. Professor Barentsz is continu op zoek naar manieren om kanker nog vroegtijdiger op te sporen om patiënten met kanker een toekomst te bieden.

 

Het middel is er gekomen!

Sinds februari 2014 is in het Radboudumc de nano-vloeistof weer toegediend en een gespecialiseerd MRI onderzoek voert dit uit. Helaas is dit maar bij een beperkt aantal (maximaal 12/maand) patiënten met prostaatkanker mogelijk. Dit heeft te maken met de beperkte beschikbaarheid van zowel de nano-vloeistof als de gespecialiseerde MRI-capaciteit.

 

Er wordt in overleg met de aanvragende specialist – die kan ook van buiten het Radboudumc zijn – bepaald welke patiënt het meest zal profiteren van het nano-MRI-onderzoek en dus hiervoor in aanmerking komt.

 

In september 2014 was het opleidingsprogramma klaar, zodat we ook andere radiologen in Nederland de handeling kunnen aanleren en nano-MRI onderzoeken kunnen laten verrichten. Op deze manier kan het aantal patiënten worden uitgebreid.

 

Hartelijk dank!

Mede dankzij uw donatie, donaties van andere betrokkenen en renteloze leningen kunnen wij starten met het toedienen van de nano-vloeistof aan de eerste patiënten in Nederland. Hartelijk dank hiervoor!

 

Op 12 oktober 2013 hebben we samen met het Regenboog Gala €332.000 ingezameld en in december 2013 heeft KWF Kankerbestrijding een bedrag toegezegd van € 70.000.

 

Maar wij zijn er nog niet…

De voorlopige financiering die wij hebben gehad om de nano-vloeistof te fabriceren bestaat voornamelijk uit renteloze leningen en uit donaties. De leningen van een totaal van € 1.250.000 moeten uiteraard worden terugbetaald en daarbij kunnen wij alle hulp gebruiken! Bij interesse om een aanvullende bijdrage te doen verwijzen wij u naar de pagina van het huidige project van prof. Barentsz.