Jantien stond midden in het leven. Ze was een positieve vrouw die wel van een lolletje hield. Kort na de geboorte van haar tweeling Sam en Daan werd geconstateerd dat ze ernstig ziek was. Tijdens haar behandelingen in het ziekenhuis werd duidelijk dat voor haar vorm van kanker weinig geld beschikbaar was voor onderzoek. 

 “Ze was helemaal weg van haar behandelend arts en wilde dat er meer gedaan kon worden aan onderzoek naar deze vorm van kanker” vertelt haar vriendin Judith.
Barend, de man van Jantien, vult aan: “We zijn destijds toen Jantien eigenlijk al opgegeven was heel fijn opgevangen door haar arts prof. dr. Carla van Herpen, zij heeft altijd de tijd en moeite genomen om ons te helpen. Daarnaast verdienen heel veel andere mensen in het ziekenhuis een dikke vette pluim, de zusters op de afdeling en de aya (young adolescent) poli bijvoorbeeld. Echt super hoe ze altijd rekening hielden met het dieet door verse gerechten voor te schotelen. Die warmte en behulpzaamheid waren we helaas niet gewend.”

In actie om onderzoek te financieren
Omdat speekselklierkanker weinig voorkomt was het voor Carla van Herpen vaak lastig om financiering van onderzoek te vinden. In 2016 is ze zelf gestart met het inzamelen van geld om een arts-assistent een jaar lang onderzoek te laten doen naar behandelingen voor speekselklierkanker. Jantien besloot hiervoor een actie te starten om zo veel mogelijk geld op te halen voor dit onderzoek. Het werd een fietstocht, de Tour de Jandix. Jantien heeft dit samen met een aantal vrienden opgepakt. Er werd kleinschalig gestart met 6 gezinnen. Judith: “Jantien was zo fanatiek, ze zorgde ervoor dat er steeds meer mensen werden bijgehaald.” Ondanks dat Jantien zelf niet kon meefietsen was ze er wel bij. Ze stond bij de rustpost onderweg iedereen enthousiast op te wachten, waar vervolgens ook spelletjes gedaan werden. Iedereen kon zijn bijdrage in een kartonnen donatie box stoppen en daarmee heeft ze de eerste editie 5000 euro opgehaald. “Daar was ze zó trots op” vertelt haar vriendin Judith. “Ze heeft de cheque nog zelf kunnen overhandigen aan haar arts.”

Een blijvende tocht ter nagedachtenis aan Jantien
Ook bij de uitvaart van Jantien is er geld opgehaald. En dat was veel. “Toen haar ouders dat aan Carla gaven was ze onder de indruk dat er bij een uitvaart zoveel was opgehaald. Dat was heel bijzonder.” Ondanks dat Jantien inmiddels was overleden heeft Judith, samen met vriendinnen Elma en Annie, het jaar daarna weer de fietstocht georganiseerd. Judith: “Sindsdien blijven we jaarlijks de fietstocht organiseren. Ook blijven we op deze dag geld inzamelen voor het onderzoek naar kanker. We starten de dag met een toast op onze vriendin en staan even bewust stil bij het feit dat het leven niet vanzelfsprekend is. Dat blijft een mooi moment. Het voelt ook als een soort reünie want door de fietstocht blijven we ook haar familie, vrienden en hun kinderen zien.”

Na het herdenkingsmoment start de fietstocht. Ieder jaar wordt een andere route uitgezet. Iedereen mag op zijn manier meedoen. Sommige mannen pakken de racefiets, anderen gaan op de gewone fiets en ook de kinderen gaan mee op hun eigen fietsjes. “Worden ze te moe, dan gaat kind en fiets verder mee achterop.” Judith: “Het is ieder jaar weer een bijzondere dag. Helemaal in de geest van Jantien.”


Helpt u prof. dr. Carla van Herpen mee haar onderzoek naar speekselklierkanker te realiseren?

Uw bijdrage aan dit onderzoek maakt het mogelijk dat in het Radboudumc PSMA-scans worden gemaakt bij patiënten met speekselklierkanker. In eerste instantie kan dit leiden tot betere diagnostiek van speekselklierkanker. Er kan dus beter worden vastgesteld waar de ziekte zich bevindt. Een nog belangrijker doel is dat deze studie in de toekomst kan leiden tot een nieuwe behandeling voor speekselklierkanker. Lees meer over het onderzoek, doneer of maak een eigen actie aan.