Diarree als bijwerking van remmers van bloedvaten: de keerzijde van een nieuwe kankerbehandeling

Onderzoek naar de oorzaak van diarree ontstaan tijdens de behandeling
met remmers van bloedvatnieuwvorming (angiogeneseremmer)

Onderzoeker

Dr. Carla van Herpen

Informatie

Sinds 2005 zijn er veel nieuwe geneesmiddelen voor de behandeling van patiënten met kanker ontdekt, die nu toegepast worden. Een aantal van deze middelen zijn remmers van bloedvatnieuwvorming (angiogeneseremmers of te wel VEGFR tyrosine kinase remmers (TKI)).

Deze middelen zijn onder andere goed werkzaam bij nierkanker. Ze worden toegediend als tabletten (dagelijks) en hebben een aantal bijwerkingen, zoals hoge bloeddruk, huiduitslag, moeheid, smaakveranderingen, buikklachten en diarree. Patiënten worden als het middel goed werkt vaak jarenlang behandeld. De belangrijkste bijwerking op de lange termijn is –naast de moeheid- diarree. De oorzaak van deze diarree is niet bekend. Daarom hebben we hier onderzoek naar gedaan.

 

Onderzoek

In het onderzoek hebben 10 patiënten met nierkanker, die behandeld werden met een angiogeneseremmer (langer dan 6 maanden) en diarree ontwikkelden, deelgenomen. Zij ondergingen een aantal onderzoeken waaronder bloedonderzoek en een kijkonderzoek zowel in de maag als in de dikke darm. Bij deze onderzoeken werden ook stukjes weefsel afgenomen. Bijzonder was dat 9 van de 10 patiënten afwijkingen bij het maagonderzoek lieten zien. Dit bestond vooral uit zweertjes en/of ontsteking. Bij 1 patiënt werd bij toeval slokdarmkanker gevonden. Dit kon geheel verwijderd worden. Bij het dikke darmonderzoek werden nauwelijks afwijkingen gevonden.

 

Wij zijn de eerste die aangetoond hebben dat er zo vaak afwijkingen in de maag worden gezien tijdens langdurig gebruik van angiogeneseremmers. Toch kunnen deze afwijkingen niet de oorzaak van de diarree zijn. Wel is het goed voor te stellen dat deze zweertjes en/of ontsteking ook verder op in de dunne darm aanwezig zijn. Dit zou wel heel goed de oorzaak van de diarree kunnen zijn. We zijn de huidige resultaten aan het opschrijven voor een wetenschappelijk tijdschrift.

 

Vervolg

We hopen het onderzoek te kunnen voortzetten door bij patiënten met nierkanker die met angiogeneseremmers worden behandeld een ‘video capsule dunne darm onderzoek’ te verrichten. Middels dat onderzoek hopen we verder te komen om de oorzaak van deze zeer vervelende bijwerking met consequenties voor de kwaliteit van leven te achterhalen. Als we dit weten, kan waarschijnlijk een betere behandeling voor de diarree gegeven gaan worden.