Richt uw eigen fonds op

De naam van uw bedrijf, van een dierbare of van uzelf verbinden aan het bijzondere werk van onze onderzoekers naar kanker in het Radboudumc? Dat kan met een Fonds op Naam. Met zo’n fonds kunt u een onderzoek naar wens steunen dat u na aan het hart ligt. Zoals fundamenteel wetenschappelijk onderzoek, onderzoek naar een specifieke tumorsoort, onderzoek op het gebied van patiëntenzorg of onderwijs. U bepaalt welk thema of onderzoeksproject u wilt steunen. En u weet precies wat er met uw geld gebeurt.

En wat u ook kiest: u draagt bij aan de strijd tegen kanker!

Het Radboud Oncologie Fonds maakt het opzetten van een Fonds op Naam graag zo gemakkelijk mogelijk. Samen met u bespreken wij alle mogelijkheden. Zo profiteert u met uw Fonds op Naam van onze kennis en ervaring, zonder belast te zijn met organisatorische en administratieve kwesties.

Hoe werkt het?

 • U geeft zelf een naam aan uw Fonds
 • In een persoonlijk gesprek bepaalt u welk thema of onderzoeksproject uw Fonds op Naam gaat steunen
 • Op welke wijze het Radboud Oncologie Fonds u informeert over de voortgang van het project en de bestedingen wordt op uw wensen afgestemd
 • Middels een schenkingsovereenkomst kunt u de looptijd en het bedrag dat u wilt schenken vastleggen
 • Fonds op naam kan vanaf € 75.000, bijv. een jaarlijkse bijdrage van € 15.000 met een minimale looptijd van vijf jaar
 • Voor uw gift is geen schenk – of erfbelasting verschuldigd
 • Het is mogelijk om een Fonds op Naam bij leven af te sluiten maar u kunt het ook in uw testament opnemen.

Jaarlijkse onttrekking

Er zijn 2 mogelijkheden voor de manier waarop we het geld jaarlijks onttrekken. U kunt zelf bepalen op welke manier het geld wordt onttrokken.

 1. Als eerste kunt u kiezen voor een jaarlijkse onttrekking van een evenredig deel van het gestorte vermogen. Dus per jaar 1/5e deel bij een looptijd van 5 jaar of per jaar 1/10e deel bij een looptijd van 10 jaar.
 2. Ten tweede kunt u kiezen voor een jaarlijkse onttrekking van de helft van het vermogen per einde jaar. Hierdoor ontstaat een extra snelle onttrekking na oprichting van het fonds. Bijvoorbeeld: bij een fonds op naam van 100.000 euro wordt het eerste jaar 50.000 euro onttrokken, het tweede jaar 25.000 euro, het derde jaar 12.500 euro, etc.

Vindt u het lastig om te kiezen? U kunt altijd contact met ons opnemen voor meer informatie of advies.

De fiscale voordelen

Richt u een fonds op naam op dan kunt u onder bepaalde voorwaarden van fiscale voordelen profiteren. Ook het Radboud Oncologie Fonds profiteert van fiscaal voordeel.

 • Een eenmalige schenking is ineens aftrekbaar van de belasting, als het totaal van uw schenking tussen de 1% en 10% van uw (verzamel)inkomen blijft
 • Het bedrag van een schenking is fiscaal geheel aftrekbaar als de schenking de vorm van een lijfrente heeft (notariële schenking, minimale looptijd 5 jaar)
 • Over schenkingen aan het Radboud Oncologie Fonds is het Radboud Oncologie Fonds geen schenkbelasting verschuldigd
 • Over legaten en nalatenschappen betaalt het Radboud Oncologie Fonds sinds 2006 geen erfbelasting. Hierdoor kunt u meer aan het Radboud Oncologie Fonds schenken dan wanneer je het Radboud Oncologie Fonds niet in uw testament hebt opgenomen en een erfgenaam aan het Radboud Oncologie Fonds laat schenken. De erfgenaam moet namelijk eerst erfbelasting betalen over het geërfde vermogen.

Oprichten en beheren

Als oprichter sluit u met het Radboud Oncologie Fonds een overeenkomst waarin een vast rentepercentage als opbrengst wordt afgesproken voor de looptijd van het fonds. In deze overeenkomst worden ook het bestedingsdoel, de looptijd en de wijze waarop het vermogen vrijkomt voor besteding afgesproken. En uiteraard wordt ook de naam van uw fonds vastgelegd. Het ingelegde vermogen van het fonds op naam wordt door het Radboud Oncologie Fonds administratief beheerd.

Uw wensen

Overweegt u een fonds op naam voor het Radboud Oncologie Fonds op te richten, dan gaan wij graag een persoonlijk gesprek met u aan. We kunnen dan al uw wensen in kaart brengen en alle mogelijkheden bespreken. Neem gerust contact met ons op om een afspraak te maken om bij u thuis of bij ons in het ziekenhuis om nader kennis te maken.