Informatie

Hoofdonderzoeker: Prof. dr. M. Gotthardt
Mede-onderzoekers: ir. Annemarie Eek, prof. dr. Winald Gerritsen

Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen. In Nederland krijgen jaarlijks meer dan 10 000 mannen de diagnose prostaatkanker en overlijden 2500 mannen aan deze ziekte. Er is nu een nieuwe, veelbelovende behandeling ontwikkeld met ‘Lutetium-177-PSMA’. Dat is een vloeistof die het Radboudumc sinds het najaar van 2017 in eigen huis kan produceren.

Deze nieuwe behandeling is momenteel voornamelijk in Duitsland beschikbaar en veel Nederlandse mannen bekostigen de therapie zelf. De eerste gepubliceerde resultaten in uitbehandelde patiënten zijn veelbelovend, waarbij 75% van de patiënten reageert op de therapie (dat wil zeggen volledige of gedeeltelijke respons of stabiele ziekte), terwijl deze patiënten een vergevorderd stadium van de ziekte hebben en niet meer reageren op reguliere behandelingen. In individuele gevallen lijkt de kanker zelfs volledig verdwenen. De bijwerkingen zijn mild.

Het Radboudumc heeft de expertise en de techniek in huis om deze nieuwe therapie aan te kunnen bieden, maar de financiering vormt een uitdaging. Elke bereiding van het Lu-177-PSMA kost geld en dit wordt momenteel nog niet vergoed door de zorgverzekeraars.

Helpt u mee dit onderzoek te financieren?

Dat kan. Klik op de ‘Doneer’-knop of stort via rekeningnummer NL34RABO 033 00 00 039 o.v.v. ROF1827