Informatie

Hoofdonderzoeker: Dr. Harry Dolstra
Mede-onderzoekers: Dr. Anniek van der Waart

Multipel Myeloom is een beenmergkanker die in de meeste patiënten niet genezen kan worden. De meeste therapieën zijn dan ook gericht op het zo veel mogelijk reduceren van de kankercellen. Echter, deze therapieën zijn meestal niet specifiek gericht tegen de kanker en geven veel bijwerkingen. Daarnaast wordt in veel patiënten de kanker vaak ongevoelig voor de behandeling wat leidt tot een gemiddelde overleving van slechts 50% van de patiënten binnen 5 jaar na diagnose. Dit project richt zich op het ontwikkelen van een nieuwe therapie tegen multipel myeloom, welke specifiek de kankercellen met zogenaamde T-cellen zal aanvallen en voor een langdurige bescherming kan zorgen om terugkeer van de kanker te voorkomen.

Ons afweersysteem is erg goed in het aanvallen van lichaamsvreemd materiaal, zoals een bacterie of virus. T-cellen, ook wel de soldaten van ons afweersysteem genoemd, kunnen ook kankercellen zien als lichaamsvreemd en deze aanvallen. Dit maakt T-cellen goede kandidaten voor therapie in kankerpatiënten. Om de T-cel beter te leren welke cellen hij precies moet aanvallen, kunnen we deze genetisch modificeren in het laboratorium. Dit proces zorgt ervoor dat we ze goed trainen.

Expanderen

Daarnaast expanderen we de cellen ook, waardoor we meer cellen (een groter leger) krijgen. Een nadeel van dit trainingsproces is echter dat de cellen ook verouderen. Deze veteranen zijn niet de sterke krachten waarin we de strijd tegen kanker aan willen gaan. Binnen het laboratorium Hematologie hebben we daarom een methode ontwikkeld om deze veroudering tegen te gaan. Wanneer we tijdens de training een specifieke remmer tegen het eiwit Akt toevoegen, treedt er minder veroudering van de T-cellen op en ontwikkelen we een sterkere therapie tegen kanker. Deze cellen zijn fitter.

Remmen van veroudering

Ook hebben we sterke aanwijzingen dat deze voor een langdurige bescherming zouden kunnen zorgen om terugkeer van de kanker te voorkomen. De methode waarin we de veroudering remmen is erg hoopvol en dit project zal zich daarom richten op het ontwikkelen van Akt-geremde T-cellen als therapie voor patiënten met multipel myeloom. Door het combineren van twee verschillende remmers, welke voor een dubbele Akt-remming zullen zorgen, verwachten we een superieur T-celtherapieproduct welke de strijd aan kan gaan met multipel myeloom.

Helpt u mee dit onderzoek te financieren?

Dat kan. Klik op de ‘Doneer‘-knop of stort via rekeningnummer NL34RABO 033 00 00 039 o.v.v. ROF1831