Informatie

Patiënten met prostaatkanker overlijden doorgaans niet aan de prostaattumor zelf, maar aan de gevolgen van uitzaaiing naar andere organen. Vroeger werden alle patiënten met uitzaaiingen bestempeld als niet meer te genezen. Echter, patiënten met een beperkt aantal lymfeklier-uitzaaiingen kunnen mogelijk toch genezen met complete chirurgisch verwijdering. Nieuwe beeldgeleide chirurgie met radioactieve stof kan zorgen voor een beter perspectief!

 

Uitdaging
De grootste uitdaging is om deze lymfeklieruitzaaiingen te vinden tijdens de operatie, want de lymfeklieren in het bekken zijn vaak moeizaam te vinden.

”Toen ik dit hoorde van een uroloog in het Radboudumc vielen opeens alle puzzelstukjes in elkaar. Vanuit de medische beeldvorming waren wij al bezig met de ontwikkeling van moleculen die zich specifiek hechten aan prostaatkankercellen, en die we zichtbaar kunnen maken met een klein beetje radioactiviteit. Op deze manier zouden we mogelijk in staat zijn om de chirurg tijdens de operatie heel specifiek en nauwkeurig te wijzen naar de lymfeklieruitzaaiingen die verwijderd moeten worden. Ook de hele kleine uitzaaingen”.

dr. Mark Rijpkema


Wereldwijd innovatie
We bundelden onze krachten in het Radboudumc en het CWZ, en startten als een van de eersten in de wereld met een studie naar beeldgeleide chirurgie bij prostaatkankerpatiënten. Voor de operatie krijgen de patiënten een licht radioactieve stof ingespoten die zich vervolgens ophoopt in kankercellen. Tijdens de operatie kan de chirurg met een speciale detector de radioactiviteit, en dus de kankercellen, vinden en vervolgens verwijderen

Begeleiden van de chirurg met real-time tumorvisualisatie

Omdat dit idee een enorme impact kan hebben op de uitkomst van chirurgie, kregen we een start-up subsidie voor een klinisch onderzoeker en zijn we direct van start gegaan. Maar om de studie af te ronden hebben we nog financiering nodig voor de radioactieve stof zelf.

Springplank voor grootschaliger onderzoek 

De eerste resultaten zien er fantastisch uit bij de eerste patienten. Daarom zou het afmaken van deze studie betekenen dat er grotere subsidies aangevraagd kunnen worden voor vervolgstudies om deze innovatieve techniek zo snel mogelijk te implementeren, waardoor naar verwachting de prognose verbetert en de kans op overleving voor prostaatkankerpatiënten toeneemt.

Onderzoeksteam:
Hoofdonderzoeker: dr. Mark Rijpkema
dr. Rik Somford, urology, CWZ
drs. Melline Schilham, medical imaging/urology, Radboudumc
dr. Michiel Sedelaar, urology, Radboudumc 

Helpt u Mark, Rik, Michiel en Melline mee hun onderzoek te realiseren? Dat kan!
Klik op de ‘Doneer nu’-knop.
In actie komen voor dit onderzoek kan ook. Klik dan op ‘Start actie’.