Informatie

Hoofdonderzoeker: Dr. Egbert Oosterwijk
Mede-onderzoekers: dr. Harry Dolstra, prof. dr. Peter Mulders

In Nederland worden per jaar ongeveer 1500 patiënten met nierkanker gediagnosticeerd. Bij diagnose is de tumor in ongeveer 40% van de patiënten al uitgezaaid. De behandeling van patiënten met uitgezaaide nierkanker is het afgelopen decennium enorm verbeterd, maar desondanks is de overleving nauwelijks verbeterd: na 5 jaar leeft noch slechts 5-10% van deze patiënten.

CAIX is een eiwit dat specifiek op niertumorcellen vóórkomt. In het verleden hebben we een antilichaam tegen CAIX ontwikkeld en in patiënten aangetoond dat dit antilichaam heel specifiek hecht aan niertumorcellen. Studies waarin patiënten behandeld werden met dit antilichaam laten zien dat het antilichaam het verloop van de ziekte gunstig kan beïnvloeden, waarschijnlijk door de interactie van het tumor-gebonden antilichaam met killer cellen (NK cellen).

Killer cellen spelen een grote rol bij afweerreacties. In het Radboudumc is een uniek systeem ontwikkeld waarbij we in staat zijn grote hoeveelheden killer cellen te kweken. Er is al aangetoond dat deze gekweekte cellen echt functioneren als killer cellen. Het is duidelijk dat het toedienen van het antilichaam alléén onvoldoende resultaat oplevert, waarschijnlijk omdat er van nature onvoldoende (geactiveerde) killer cellen in het lichaam aanwezig zijn.

Toediening van het anti-CAIX antilichaam in combinatie met de gekweekte killer cellen kan wellicht wel leiden tot een gunstiger verloop van de ziekte en hopelijk leiden tot een grotere overlevingskans.

Helpt u mee dit onderzoek te financieren?

Dat kan. Klik op de ‘Doneer’-knop of stort via rekeningnummer NL34RABO 033 00 00 039 o.v.v. ROF1823