Informatie

Ze noemen het ook wel de Silent Killer, eierstokkanker….
Jaarlijks overlijden er in Nederland ruim 1000 vrouwen aan eierstokkanker. Doordat de diagnose vaak laat gesteld wordt door het ontbreken van geschikte screening en het uitblijven van klachten, presenteert 70% van de vrouwen zich met een laat stadium van de ziekte en heeft daardoor een slechte prognose.
70-90% van deze vrouwen krijgt de ziekte terug na behandeling, waardoor de vijfjaarsoverleving slechts 28-46% is.

In dit onderzoek willen dr. Harry Dolstra en zijn onderzoeksteam aanknopingspunten vinden voor een verbeterde immunotherapie tegen eierstokkanker door Natural Killer-cellen die kankercellen beter kunnen herkennen.

Immunotherapie en eierstokkanker
Immunotherapie is een snelgroeiende vorm van behandeling voor verschillende soorten kanker.
Met name bij patiënten waarbij de reguliere behandelingen niet voldoende aanslaan, of de kanker terugkeert, kan immunotherapie een uitkomst bieden.
Uit recent onderzoek blijkt dat immunotherapie een rol kan gaan spelen bij de behandeling van eierstokkanker.

Het verbeteren van de afweer  
In laboratorium en preklinisch onderzoek heeft Dolstra al bewezen dat eierstokkanker cellen gevoelig zijn voor “Natural Killer (NK)”-cellen. NK-cellen zijn gespecialiseerde witte bloedcellen die een belangrijke rol spelen bij de afweer tegen infecties en kanker. Ze hebben een unieke methode ontwikkeld om grote hoeveelheden NK-cellen te kweken vanuit bloedvormende stamcellen.

NK cellen, hoopvol voor genezing 
Recent onderzoek heeft aangetoond dat de anti-kanker functionaliteit van NK-cellen verder verbeterd kan worden met zogeheten chimere antigeenreceptoren (CARs). Deze CARs zorgen voor een betere herkenning van de kankercellen en een verhoogde activatie van de NK-cellen. Daarnaast is het mogelijk om de NK-cellen eigen groeifactoren te laten produceren en remmende factoren uit te schakelen door de CRISPR gen-editing techniek. Hierdoor zullen de NK-cellen een langduriger overleving hebben en worden ze niet geremd door de kankercellen of remmende factoren die aanwezig in het buikvocht bij patiënten met eirerstokkanker.

Wat als die NK cellen langer kunnen vechten en sterker zijn?
Stel je eens voor wat het zou betekenen als de verbeterde NK cellen krachtiger zouden zijn en langer de eierstoktumoren zouden kunnen aanvallen….
Samen zou dit kunnen zorgen voor een verlengde ziektevrije overleving en mogelijk zelfs voor genezing door middel van onze verbeterde NK-celtherapie. Hoogste tijd om dit te onderzoeken!

Hoofdonderzoeker
Dr. Harry Dolstra

Mede-onderzoekers:
Dr. Anniek van der Waart
Dr. Paul de Jonge