Informatie

Hoofdonderzoeker: Prof. dr. Leon F.A.G. Massuger
Mede-onderzoekers: Prof. dr. Marjolijn J.L. Ligtenberg, dr. Astrid Eijkelenboom, dr. Johanna M.A. Pijnenborg, msc. Casper Reijnen

Eierstokkanker en baarmoederkanker zijn de meest voorkomende vormen van gynaecologische kanker in Nederland. Veel vrouwen sterven aan eierstokkanker, omdat de diagnose vaak gesteld wordt als de ziekte zich al in ver gevorderd stadium bevindt waardoor behandelmogelijkheden beperkt zijn. De prognose van baarmoederkanker is weliswaar beter, maar door de vergrijzing en toename van overgewicht stijgt het vóórkomen van deze vorm van kanker gestaag en leidt mede door de toenemende aantallen tot aanzienlijke mortaliteit.

Het is bekend dat tumorcellen van eierstok- en baarmoederkanker soms in het uitstrijkje terecht komen, maar deze zijn vaak moeilijk te vinden onder de microscoop. Recent is echter aangetoond dat het mogelijk is om de bij kanker horende DNA-schade in deze cellen wel op het spoor te komen in deze uitstrijkjes. In het Radboudumc worden er nieuwe gevoelige technieken gebruikt om DNA-schade op te sporen, waarvoor slechts weinig DNA nodig is om deze afwijkingen op te kunnen sporen.

Met de DISCOVER-studie willen we laten zien dat we op een betrouwbare manier eierstok- en baarmoederkanker kunnen opsporen in uitstrijkjes, ondanks dat we de kankercellen niet onder de microscoop zien. Hiermee zal het naar verwachting mogelijk worden om deze ziektes op een eenvoudige manier vroeg op te sporen in het uitstrijkje.

Helpt u mee dit onderzoek te financieren?

Dat kan. Klik op de ‘Doneer’-knop of stort via rekeningnummer NL34RABO 033 00 00 039 o.v.v. ROF1807