Informatie

Vrouwelijke kankerpatiënt kan veel vaker vruchtbaar blijven

Slechts één op de tien vrouwelijke kankerpatiënten onder de veertig krijgt informatie over mogelijkheden om de vruchtbaarheid te behouden. Behoud van vruchtbaarheid is mogelijk door bijvoorbeeld het invriezen van embryo’s of eicellen, het invriezen van eierstokweefsel of het verplaatsen van de eierstok in de buikholte.

Onderzoek heeft aangewezen dat medische professionals en patiënten veel vaker moeten aansturen op een gesprek over de (on)mogelijkheden om de vruchtbaarheid te sparen, liefst al geruime tijd voordat de chemotherapie of bestraling wordt gestart.

Onderzoek

Gynaecoloog Didi Braat wil informatiemateriaal gerelateerd aan vruchtbaarheid voor jongere borstkankerpatiënten en overlevenden verder ontwikkelen en online laten testen. De brochure zal worden ontwikkeld door een patiëntgerichte aanpak.

Op basis van individuele gesprekken (borstkankerpatiënten 20-45 jaar) over de behoeften en voorkeuren van patiënten willen wij de basisinhoud en lay-out voor een dergelijke online brochure opmaken en vervolgens testen binnen de doelgroep.

UMC-LVL-logo-hart_nl-kleur

Drie Radboudumc hoogleraren zijn ambassadeur voor het actieve onderdeel ‘Loop voor Leven’ van het Radboud Oncologie Fonds. Zo ook prof. dr. Didi Braat. Zij doet onderzoek naar het voorkomen van (erfelijke) kankers en onvruchtbaarheid na kankerbehandelingen. Elk jaar wordt er een project van een van de hoogleraren geselecteerd waar het Radboud Oncologie Fonds zich voor in zet. Via onze sponsorlopers en sportieve acties zamelen we geld in voor het betreffende onderzoek.

Dit onderzoek is een mooi voorbeeld om te laten zien dat we via de bijzondere actie van Noud Dirks ‘Van Parijs naar Sevilla te paard’ en de enorme inzet van onze Vierdaagse sponsorlopers een project kunnen financieren. Hartelijk bedankt allemaal!