Informatie

Onderzoekers

Drs. Emmy Fleuren

Dr. Yvonne Versleijen-Jonkers

Prof. Dr. Winette van der Graaf

Afdedling Medische Oncologie, Radboudumc Nijmegen

Onderzoek

Ewing sarcomen behoren tot de groep van meest voorkomende bottumoren bij kinderen en jong volwassenen. Deze tumoren zijn per definitie zeer agressief en vaak al uitgezaaid bij diagnose. De huidige behandeling voor een Ewing sarcoom bestaat uit een combinatie van chirurgie (vaak amputatie), hoge doseringen chemotherapie en radiotherapie. Hoewel de introductie van chemotherapie de overleving van deze patiënten al aanzienlijk heeft verbeterd (~60%), reageert de overige 40% niet, en voor deze patiënten zijn er geen andere therapieën beschikbaar. Daarom is er een grote behoefte aan nieuwe behandelingen voor deze tumoren. Een mogelijk nieuw aangrijpingspunt voor de behandeling van Ewing sarcomen is AXL.

AXL

AXL is een receptor die zich op de tumorcel bevindt en een belangrijke rol speelt in verschillende cellulaire processen. Meerdere studies hebben reeds aangetoond dat AXL een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van en het uitzaaien van diverse typen tumoren. Ook in een aantal sarcomen speelt deze receptor een belangrijke rol, en wij hebben recentelijk aangetoond dat een hoge AXL expressie in de tumor correleert met een slechte overleving van de patiënt. Bovendien hebben we gevonden dat een specifieke AXL remmer (BGB324) de groei remt van gekweekte Ewing sarcoom cellen. Verder hebben we aangetoond dat de AXL remmer in bepaalde cellen de gevoeligheid voor chemotherapie vergroot en dus de combinatie van de AXL remmer met chemotherapie een interessante behandelingsoptie zou zijn. Met dit project willen we een stapje verder gaan en de combinatie van de AXL remmer met chemotherapie onderzoeken in de Ewing sarcoom muismodellen die we ter beschikking hebben.

 

Financiering

Het hele project is gefinancierd door stichting Honderd Duizend Keer een Tientje. De Stichting werd opgericht nadat de zoon van een van de initiatiefnemers te maken kreeg met een sarcoom; een zeer agressieve kwaadaardige tumor. Er is weinig geld om onderzoek naar sarcomen te financieren, daarom besloten de initiatiefnemers zelf het heft in handen te nemen via stichting HDKT. Lees hier meer over stichting HDKT.