Prostaatkanker: betere selectie & bestralingsdosis met Zirkonium
Het opsporen en behandelen van prostaatkanker is dankzij nieuwe ontwikkelingen in de wetenschap enorm verbeterd. Een voorbeeld hiervan zijn radioliganden die zich richten op een eiwit genaamd PSMA. Dit eiwit wordt voornamelijk aangetroffen op het oppervlak van prostaatkankercellen. Dit stelt artsen in staat om deze kankercellen te 'markeren' en ze gericht te behandelen met radioactieve straling, wat kan helpen bij het vernietigen van de kankercellen.
We proberen het hieronder begrijpelijk uit te leggen...
Bij radioligandtherapie worden kankercellen in het lichaam bestraald met speciale stoffen die radioactief zijn. Deze radioactieve stoffen (radionucliden) moeten naar de kankercellen worden gebracht om hun werk te kunnen doen. Daarvoor koppelen artsen deze radioactieve stoffen aan een molecuul dat de kankercellen herkent. Dit molecuul noemen we een ligand. Zo kunnen artsen prostaatkanker door het hele lichaam zien met behulp van speciale scans. Daarnaast kunnen ze de kankercellen ook gericht bestralen met radioactieve stoffen zoals Lutetium-177 (ook bekend als Lutetium-PSMA).
Onderzoek heeft aangetoond dat Lutetium-PSMA effectief is voor ongeveer de helft van de patiënten met uitgezaaide prostaatkanker. Maar wat met de andere helft van de patiënten die niet goed reageert op de behandeling en vooral bijwerkingen ervaart? Daar komt een nieuw middel genaamd Zirkonium-PSMA om de hoek kijken.
Voordeel van Zirkonium
Zirkonium-PSMA heeft een voordeel ten opzichte van andere stoffen omdat het langer in het lichaam blijft. Hierdoor kunnen onderzoekers op verschillende momenten meerdere scans maken. Zo kan een PSMA-PET/CT scan op latere tijdstippen gemaakt worden, bijvoorbeeld na 1-3 dagen. Hiermee kunnen de onderzoekers meer informatie krijgen over hoe de stof zich door het lichaam beweegt en hoe lang de straling aan de kankercellen wordt afgegeven.
Bepalen succesvolle stralingsdosis
Met deze extra informatie kunnen de onderzoekers niet alleen zien waar de tumor zich bevindt, maar ook berekenen hoeveel straling de kankercellen nodig hebben voor een effectieve behandeling. Dit helpt ze om alleen de patiënten te behandelen die er echt baat bij hebben, waardoor zij onnodige bijwerkingen kunnen voorkomen.
Betere patiëntselectie
De onderzoekers willen met Zirkonium-PSMA de selectie van patiënten voor radioligandtherapieën verbeteren. Artsen zouden in de toekomst alleen die patiënten dit middel geven die voldoende stralingsdosis krijgen en dus voordeel zullen ervaren van de therapie. Tevens voorkomt dit dat de andere patiënten niet onnodig aan straling en bijwerkingen worden blootgesteld.
Precisiebehandeling
De behandeling met Lutetium-PSMA zorgt ervoor dat de kankercellen van binnenuit worden bestraald, waardoor ze kleiner worden of hun groei wordt geremd. Dit is vooral nuttig voor patiënten bij wie prostaatkanker is uitgezaaid door het lichaam of bij wie de kanker is teruggekomen en niet meer reageert op standaardbehandelingen zoals hormoontherapie of chemotherapie. Onderzoek heeft aangetoond dat patiënten die behandeld werden met Lutetium een langere levensduur hadden en een goede kwaliteit van leven behielden.
Beter perspectief voor patiënten
Met dit onderzoek willen artsen voor elkaar krijgen dat alleen de prostaatkankerpatiënten deze precisiebehandeling krijgen die daar baat bij hebben. Hiermee krijgen ze zicht op een langere levensduur en het behoud van een goede kwaliteit van leven.
Dat zou goed nieuws zijn in de strijd tegen prostaatkanker!
Helpt u mee?
Helpt u mee dit onderzoek te realiseren? Heel graag!
Klik op de 'Doneer nu'-knop.
In actie komen voor dit onderzoek kan natuurlijk ook. Klik dan op 'Start actie'.
Wilt u liever uw donatie overmaken via ons rekeningnummer?
Dat kan via NL34RABO 033 00 00 039 o.v.v. ROF2405
Hoofdonderzoeker
Prof. dr. J. Nagarajah, afdeling Medical Imaging, Radboudumc (Nuclear Medicine)
Mede-onderzoekers
ir. Bart Timmermans
dr. Bastiaan Privé
dr. Inge van Oort
prof. dr. Sandra Heskam
Dit onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met the German Oncology Center in Cyprus