Gynaecologische kanker: eigen afweer en zalf beter dan vulva operatie?

Vulvakanker Paget

Gynaecologische kanker: eigen afweer en zalf beter dan vulva operatie?

Vulvaire morbus Paget, ook bekend als de "ziekte van Paget aan de schaamlippen", is een zeldzame huidaandoening die het meest voorkomt bij vrouwen na de overgang. Het veroorzaakt veel pijn, jeuk en branderigheid en wordt beschouwd als een voorstadium van kanker. Tot voor kort werd het meestal behandeld met ingrijpende operaties aan de vulva, maar dit had grote gevolgen voor de kwaliteit van leven en de ziekte keerde vaak terug. Onderzoekers vermoeden dat het activeren van het imuunsysteem en een behandeling met zalf doeltreffender kan zijn dan opereren. Hoogste tijd om dit vast te stellen!

Immuunsysteem activeren 
De laatste jaren is het steeds duidelijker geworden dat het menselijke afweersysteem, waarvan we al wisten dat deze ons beschermt tegen virussen en bacteriën, ook een belangrijke rol speelt in het controleren en opruimen van kankercellen. Er is nu een nieuwe behandeling met Imiquimod-zalf, die het immuunsysteem activeert.

Hoopvol vooronderzoek 
Uit een voorgaande studie bleek dat 80% van de vrouwen goed reageerde op deze behandeling en meer dan de helft van hen geen operatie meer nodig had. Bij de andere vrouwen kon een minder uitgebreide operatie worden uitgevoerd. Na een jaar had de helft van de vrouwen zonder terugkeer van de ziekte nog steeds geen recidief (het opnieuw optreden van een ziekte, nadat deze een tijdlang verdwenen leek).

Vraagt om een vervolg met drie doelen 
Dit hoopvolle resultaat verdient een vervolgonderzoek voor de langetermijn resultaten en om geaccepteerd te worden al eerste voorkeursbehandeling. Drie doelen:

  1. Onderzoek naar de reactie van het immuunsysteem op de behandeling met Imiquimod, om te bepalen welke vrouwen goed zullen reageren op de behandeling en om veranderingen in het immuunsysteem tijdens de behandeling te onderzoeken.
  2. Evaluatie van de langetermijnresultaten van de operatie, met een follow-up van minimaal 7 jaar, en het vergelijken van deze resultaten met het immuunonderzoek. (Het voorgaande onderzoek werd in juni 2017 afgerond).
  3. Evaluatie van de resultaten van vrouwen die na afronding van het onderzoek in de dagelijkse praktijk met Imiquimod zijn behandeld.

Geen ingrijpende operaties meer
Als de langetermijnresulaten van een operatie beperkt zijn en patiënten in de praktijk wel goed reageren op Imiquimod, kan dit de standaardbehandeling worden voor ziekte van Paget aan de schaamlippen. Dit zou een enorme verbetering zijn voor de kwaliteit van leven en mogelijk de terugkeer van de ziekte verminderen.

Belang voor de patiënten
Het belang van dit onderzoek is enorm. Bij een positieve uitkomst biedt dit onderzoek perspectief voor nieuwe behandeling van vulvakanker door versterking van het immuunsysteem waardoor de vaak langdurige verminkende effecten van de huidige behandeling verminderd kunnen worden.

Help je mee dit onderzoek mogelijk te maken?
Met jouw steun maak je het mogelijk om dit onderzoek te laten starten. Via deze link kom je op onze donatiepagina. Wil je liever een donatie overmaken via ons rekeningnummer? Dat kan via NL34RABO 033 00 00 039 o.v.v. ROF2404.
In actie komen voor het onderzoek van dr. Joanne de Hullu kan ook. Ook dat kan via onze actiepagina. Klik op 'Start actie' en doorloop de stappen om een eigen actie aan te maken. 

Hoofdonderzoekers:
Dr. Joanne de Hullu

Mede-onderzoekers:
Dr Edith van Esch, gynaecologic oncologist, Catharina Ziekenhuis Eindhoven
Dr Michelle van der Linden, resident O&G, Radboudumc, Nijmegen
Prof Jolanda de Vries, immunologist, Radboudumc, Nijmegen
Dr Michiel Simons, pathologist, Radboudumc, Nijmegen

Samenwerking
In samenwerking met het Nationaal Paget netwerk; alle gyneacologische oncologie centra in Nederland.

Onze onderzoeksgebieden

Resultaten onderzoeken

Longkanker

Longkanker en poepbacterie

Prostaatkanker

Prostaatkanker onderzoek

Blaaskanker

Onze onderzoeken

Meer onderzoeken

Help mee

Contact
Doneren
Header-prostaatkanker-DNA-als-leidraad