Om de diagnostiek en behandeling van patiënten met lymfeklierkanker te verbeteren, hebben onderzoekers in het Radboudumc een aantal vorderingen gemaakt. Er is in samenwerking met een internationale werkgroep, waar de onderzoekers Patricia Groenen, Michiel van den Brand en Blanca Scheijen deel van uitmaken, een nieuwe geavanceerde moleculaire test ontworpen en gevalideerd.

Met deze test kan worden bepaald of bij terugkeer van de ziekte sprake is van dezelfde oorspronkelijke tumor of een tweede onafhankelijke tumor. Deze informatie is belangrijk om te bepalen of de patiënt een zwaardere behandeling moet krijgen.

Bestaande test uitgebreid
Ook is een bestaande moleculaire test uitgebreid, zodat onderzoekers in lymfeklierkanker op een zeer nauwkeurige en gevoelige manier mutaties in het DNA kunnen opsporen. Er worden daarnaast nog andere geavanceerde testen ontwikkeld om een nog gevoeliger en breder spectrum aan veranderingen in het DNA op te kunnen sporen. Hiermee kunnen ze het ontstaan en ontwikkeling van de kankercellen na behandeling beter volgen.

Op dit moment kunnen onderzoekers alleen met behulp van een biopt uit de tumor onderzoek doen naar lymfeklierkanker. In de toekomst is ook onderzoek mogelijk door middel van bloedonderzoek. Daarvoor hebben onderzoekers een voorstel ingediend bij de ethische commissie voor de Radboud Biobank Lymfomen.

Financiering Biobank
Met het opzetten van deze biobank moet het verzamelen van genomisch en celvrij DNA van patiënten met lymfeklierkanker mogelijk worden gemaakt. Het Radboud Oncologie Fonds wordt ingezet om deze biobank te financieren. Bij de Biobank zijn de volgende onderzoekers betrokken: Wendy Stevens, Corine Hess en Blanca Scheijen.